Ev Yapımı Güllaç Yufkası Tarifi

Ev Yapımı Güllaç Yufkası

Güllaç; Osmanlı Saray Mutfağından günümüze yadigar kalmış geleneksel bir ramazan tatlısı. Osmanlıda halk 1400 lü yılların ortalarına kadar mısır nişastasından açtığı yufkaları nişastayı saklama amaçlı olarak depolar ve bu yufkalar kuruduktan sonra süt ve şekerle ıslatıp tüketirdi. Zaman içinde bu karşımın içine gül suyunun da katılmasıyla ortaya güllü aş ismi verilen tatlı çıkar ve ismi güllaç olur. Bu efsane lezzeti düşük maaliyetlerle evde de deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Malzemeler:

6 Kişilik
Hazırlık: 10 DK
Pişirme: 20 DK
Buğday Nişastası 1   Çay Bardağı
Su (Oda Sıcaklığında) 2   Su Bardağı
Un 2   Silme Tatlı Kaşığı

Yapılışı:

  1. Nişastayı derin bir kaba alın. Ilığa yakın oda sıcaklığında 2 bardak suyu ekleyin. Çırpma teli ile pütür kalmayana kadar iyice çırpın. Un ilave edip çırpmaya devam edin ve cıvık boza kıvamında pütürsüz bir bulamaç yapın.
  2. 28 cm genişliğinde düz bir yanmaz yapışmaz tavayı su ile ıslatıp fazla suyunu dökün ve yüksek ateşe alın. 1 kepçe kadar karışımı hızlı bir şekilde tavaya döküp kendi etrafında döndürün. Çok ince bir tabaka yayın ve krep yapar gibi tavayı sallayın.
  3. Her yaprağı dökmeden önce tavayı yeniden ıslatın. Ocak orta ateşte olmalı.
  4. Yaprakların üzerini bir yelpaze ile yelleyip kurutun ve tavadan alın. Temiz bir bez üzerinde tamamen kuruyana kadar bekletin. Güllaç tatlınızı hemen yapmayacaksanız fırına alıp fanlı 50-60 derecede kurutup saklayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Soğuk su , şeker ve nişastayı bir tencereye alıp orta ateşte sürekli karıştırarak beş dakika kadar pişirin. Pişme aşamasında bir çorba kaşığı gül suyu ilave edin. Islatılmış cam kaselere…
15 DK
Zorluk seviyesi
Türk mutfağının geleneksel tatlılarından olan nişasta helvasına ülkenin pek çok yöresinde rastlamak mümkün. Çok basit ve temel malzemelerle yapılan bu helva, "ak helva" ya da "akça helva" diye de…
15 DK
Zorluk seviyesi