Lahana turşusu, bağırsak fonksiyonunu iyileştiren probiyotiklerin yanı sıra bağışıklığı artıran ve kemikleri güçlendiren vitaminler ve mineraller içerir. Araştırmalar, lahana turşusu ve diğer probiyotik gıdaların kişinin ruh halini olumlu yönde etkileyebileceğini ve depresyonla savaşmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kış aylarının vazgeçilmez eşlikçisini evinizde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Beyaz lahananın dış kabuklarını temizledikten sonra 4'e bölün ve ortasındaki sert kök kısımlarını bıçakla ayırın. Yapraklarını ince ince doğrayıp sudan geçirin.
Havucun dış kısmını soyacak yardımı ile temizleyip halka halka doğrayın.
Yıkanıp süzülmüş lahanaları bir kaba alıp 2 kaşık kaya tuzu ve sirke ile hafif hafif ovalayarak yumuşatın.
Sarımsakları soyup halka halka doğrayın veya bütün bırakıp yıkayın.
İsteğe bağlı olarak minik arnavut biberlerini bütün bırakıp ekleyebilirsiniz.
Dört bardak içme suyunu 10 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Soğuyan suya sirke, kaya tuzu, 1 yemek kaşığı limon tuzu ve şekeri ilave edip karıştırın.
Temiz ve hiç kullanılmamış cam kavanozları ve kapakları 5-10 dakika kaynatıp steril hale getirin ve kurutun. Bu kavanozların diplerine önce haşlanmış nohutları paylaştırın.
Üzerlerine kıyılmış lahanaları, havuç ve biberleri, yerleştirip sıkıştırın. Hazırlamış olduğunuz turşu suyunu kavanozlara üzerlerini kapatacak şekilde dökün, dilerseniz maydanoz veya kereviz saplarını ekleyip hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
Serin ve karanlık bir yerde mayalanması ve turşulaşması için 10-15 gün kadar bekletin.
Turşunuzu bütün tencere yemeklerinin, sulu et, tavuk yemeklerinin, köfte ve ızgaraların yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Beyaz Lahana Turşusu Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları
Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.
Beyaz Lahana:
Beyaz lahana, C ve K vitaminleri açısından zengin, düşük kalorili ve lif dolu bir sebzedir. Sindirim sağlığını destekler ve içerdiği sülforafan sayesinde potansiyel antikanser özellikler sunar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Kıyma, havuç, soğan gibi malzemelerle iyi uyum sağlar; çorbalarda, dolmalarda veya salatalarda lezzetli bir seçenektir.
Üzüm Sirkesi:
Üzüm sirkesi, sindirimi destekler, kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir ve antioksidanlarca zengindir. Besinlerin emilimini artırarak metabolizmaya katkı sağlar. Özellikle salatalarda, marine soslarında, turşularda ve sebze yemeklerinde lezzet katmak için idealdir. Doğal ve faydalı bir mutfak malzemesidir.
Nohut:
Nohut, yüksek bitkisel protein ve lif içeriğiyle özellikle vejetaryen beslenmede önemli bir yer tutar; sindirim sağlığını destekler ve uzun süre tokluk sağlar. Demir, magnezyum ve folat açısından zengin oluşuyla enerji üretimine ve kan sağlığına katkıda bulunur, kan şekeri dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Tahinle humus olarak, bulgur veya pirinçle pilavlarda, salatalarda ve sebze yemeklerinde harika uyum sağlar.
Sarımsak:
Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.
Havuç:
Havuç, zengin beta-karoten içeriğiyle bilinir; bu madde vücutta A vitaminine dönüşerek özellikle göz sağlığını (gece görüşü) ve cilt yenilenmesini destekler. Yüksek lif oranı sindirimi düzenler ve tokluk hissi sağlar. Ayrıca, güçlü antioksidanlar sayesinde hücreleri korur. Havucun faydalı bileşenlerinin emilimini artırmak için zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla tüketilmesi idealdir. Tatlı ve tuzlu yemeklere uyumuyla çok yönlüdür; elma, portakal, zencefil gibi meyvelerle veya et yemekleriyle harika gider.
Maydanoz:
Maydanoz, güçlü bir antioksidan deposu olmasının yanı sıra, K vitamini sayesinde kemik sağlığını destekler ve kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. C vitamini içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir. Apigenin gibi flavonoidler açısından zenginliğiyle iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda doğal bir diüretiktir. Limon, sarımsak, zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar; balık, tavuk, çorba ve salatalara ferahlatıcı bir tat katar.
Kereviz Sapı:
Kereviz sapı, düşük kalorili yapısıyla sindirimi destekleyen lifler ve K vitamini içeriğiyle kemik sağlığına katkıda bulunur. Anti-inflamatuar bileşenler (apigenin) içererek vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyebilir. Havuç, soğan, patates gibi kök sebzelerle çorbalarda, elma ve cevizle salatalarda harika bir uyum sağlar.
Acı Biber:
Acı biber, ana etken maddesi kapsaisin sayesinde metabolizmayı hızlandırır, doğal bir ağrı kesici ve güçlü bir iltihap önleyicidir. Yüksek C ve A vitamini içeriğiyle bağışıklığı destekler ve antioksidan görevi görür. Ayrıca endorfin salgısını tetikleyerek ruh halini iyileştirebilir. Sindirime yardımcı olurken, aynı zamanda nazal tıkanıklığı giderebilir. Yoğurt, avokado gibi dengeleyici lezzetlerle, narenciye ve sarımsak gibi aromatiklerle mükemmel uyum sağlar.
Limon Tuzu:
Limon tuzu, turunçgillerde doğal olarak bulunan sitrik asidin kristalleşmiş halidir. Yemeklere ekşi bir tat verirken, aynı zamanda bazı gıdaların raf ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir. Temizlikte de kullanılabilir. Salatalarda, turşularda ve içeceklerde lezzet artırıcı olarak yaygın kullanılır. Özellikle pul biber ile uyumu bilinir.
Kaya Tuzu:
Kaya tuzu, minerallerce zengin, doğal bir tuz türüdür. Vücudun elektrolit dengesini destekler ve hidrasyona katkıda bulunur. İçerdiği magnezyum, potasyum gibi eser mineraller sinir ve kas fonksiyonları için önemlidir. Ayrıca pH dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Izgara etler, salatalar ve sebzelerle uyumlu olup, turşu ve salamura yapımında da tercih edilir.
Şeker:
Şeker, vücudun ana enerji kaynağı olup, özellikle beyin fonksiyonları ve kas aktivitesi için elzem olan glikozu sağlar. Doğru miktarda tüketildiğinde, hızlı enerji artışı sağlayarak konsantrasyonu ve fiziksel performansı destekler. Bazı besinlerin emilimini kolaylaştırabilir ve ruh hali üzerinde geçici pozitif etki yaratabilir. Kahve, çay, süt ürünleri ve birçok tatlıyla mükemmel uyum sağlar. Meyvelerle birlikte kullanıldığında doğal tatlarını pekiştirir.
Kapuska Trakya mutfağının sevilen sebze yemeklerinden biridir. Adını Rusça kapu’ska (etli lahana) kelimesinden almış olan bu yemek Balkan ve Kafkas göçleriyle Türk mutfağına taşınmıştır. Edirne…
Fast food markaları ve çıtır tavuklarla ile ünlenen salata aslında Hollanda kökenli. Daha çok Coleslaw olarak biliniyor. Bu isim Flemenkçe lahana salatası anlamına gelen koolsla kelimesinden geliyor.…
El oyalayan lahana sarmasına, yapılışı çok daha kolay olan bu tarifle bir alternatif getirin. Bu dolma, yaparken daha az zamanınızı alacak, akşam yemeklerinizde başlı başına ana yemek olarak…
Türk mutfağında ana yemek olarak tercih edilen sıcak sarmalar, yapraklı sebzelere kıymalı iç harcın çiğden konularak sarılması ile yapılıyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor. Son derece…
75 DK
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Kabak mücverine bir alternatif getirmek isterseniz lahana mücverini denemelisiniz. Özel yoğurt sosu ile de çok şık bir sunumla ara sıcak ya da aperatif olarak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! Lahananın…
Haşlanmış patates, patateslerin suda kaynatılmasıyla yapılan basit ve sağlıklı bir yemektir. Kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Hem ana yemek yanında garnitür olarak hem de tek başına…