Hamburger Ekmeği (Ev Yapımı) Tarifi

Hamburger Ekmeği

Hem katkısız hem de çok ekonomik olarak hamburger ekmeklerini evlerde de yapmak mümkün. Verilen ölçülere uyarak yapılan bu ekmeklerle, iç malzemesini dilediğiniz gibi dizayn edip orijinal hamburgerler ortaya çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 50 DK
Pişirme: 30 DK
Hamur için Malzemeler:
Un 400   Gram
Kuru Maya (1/2 Paket) 5   Gram
Tereyağı (3 Yemek Kaşığı) 40   Gram
Su (3/4 Bardak) 150   Ml.
Süt (1/2 Bardak) 50   Ml.
Tuz 1   Tatlı Kaşığı
Toz Şeker 30   Gram
Üzeri için Malzemeler:
Yumurta Sarısı 1   Adet
Susam 1   Tatlı Kaşığı

Yapılışı:

  1. Bir karıştırma kabına 3/4 su bardağı suyu, 1/4 su bardağı sütü, 2 yemek kaşığı toz şekeri, 1 tatlı kaşığı tuzu, bir tatlı kaşığı kuru mayayı ve bir yumurtayı alıp alıp iyice çırpın.
  2. 3,5-4 bardak unu başka bir kaba tel elekten geçirerek alın. Ortasını açıp sıvı karışımı ve oda sıcaklığındaki 2,5 yemek kaşığı tereyağını ilave edin. Bir tahta kaşıkla alt üst ederek hamur haline getirin.
  3. Hamuru tezgaha alıp on dakika kadar elle yoğurun. Ele yapışmayacak homojenize bir hal alınca üzerini streçleyerek 1-1.5 saat kadar dinlendirip mayalandırın.
  4. Mayalanan hamuru yeniden tezgaha alıp fazla gazını çıkarmak için bir tur yoğurun. Üzerini örtüp 1 saat daha dinlendirin.
  5. Dinlenen hamuru yumruk büyüklüğünde bezelere ayırıp elinizle yuvarlak ekmek şekli verin.
  6. Fırınınızı fan ayarına getirerek 190-200 derecede ısıtın.
  7. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip ekmekleri aralıklı olarak yerleştirin.
  8. Ekmeklerin izerine sürmek için bir yumurta sarısını yarım çay bardağı su ile inceltin.
  9. Bir fırça yardımı ile yumurta sürdüğünüz ekmeklerin üzerlerine birer tutam susam serpip önceden ısıtılmış fırına sürün. Ekmeklerin hem altı hem üstü pembeleşinceye kadar, yaklaşık 25 -30 dakika fırınlayın. Çıkarınca bir örtü örtüp soğuyana kadar dinlendirin ve dillediğiniz malzemelerle hamburgerler hazırlayın. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Hamburger Ekmeği Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Un: Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen temel bir gıda maddesidir. Vücudumuza özellikle kompleks karbonhidratlar sağlayarak uzun süreli enerji kaynağı olur. Tam buğday unu gibi çeşitleri, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi verir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda B vitaminleri (özellikle B1, B3, B9) ve demir, magnezyum gibi önemli mineraller içerir; bu da sinir sistemi fonksiyonları, enerji üretimi ve kan yapımı için elzemdir. Mutfakta çok yönlüdür; süt, yumurta ve maya ile ekmek, pasta gibi hamur işlerinin temelini oluştururken, sosları kıvamlaştırmada veya sebzelerle uyumlu lezzetler yaratmada da kullanılır.
  • Kuru Maya: Kuru maya, hamur işlerinin ana bileşenidir. B1, B2, B3, B6 gibi B vitaminleri ve krom, selenyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu sayede enerji metabolizması ve sinir sistemi sağlığına destek olur. Ayrıca protein kaynağıdır. Tam buğday unu, çavdar unu, çekirdekler ve çeşitli baharatlarla harika uyum sağlar.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Su: Su, yaşamın temelidir ve vücut fonksiyonları için vazgeçilmezdir. Besin ve oksijenin hücrelere taşınması, metabolik atıkların böbrekler aracılığıyla vücuttan atılması ve vücut ısısının dengelenmesi suyun ana görevlerindendir. Eklem sağlığı, organların korunması ve hücresel işlevlerin sürdürülmesi için elzemdir. Dehidrasyon, enerji düşüklüğü ve böbrek sorunlarına yol açar. Su, lifli meyve ve sebzelerle tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Elektrolit dengesi için maden suyu veya bitki çaylarıyla iyi bir kombinasyon oluşturur.

  • Süt: Süt, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olup kemik ve diş sağlığını destekler. Yüksek kaliteli protein içeriği kas gelişimi için önemlidir. B vitaminleri (B2, B12) enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve sinir sistemi sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler içerir. Kahve, tahıl, meyve, bal veya kakao ile mükemmel uyum sağlar. Tatlı ve tuzlu birçok tarifin vazgeçilmez temelidir.
  • Tuz: Tuz, yemeklere eşsiz lezzet katan ve doğal koruyucu olarak kullanılan temel bir mineraldir. Vücudun su dengesi, sinir ve kas fonksiyonları için hayati elektrolit dengesini sağlar. Baharatlar, otlar ve yağlarla mükemmel uyum sağlayıp her yemeğin tadını zenginleştirir. Sofraların vazgeçilmezidir.
  • Toz Şeker: Toz şeker, vücudun temel enerji kaynaklarından biridir. Özellikle beyin ve kaslar için hızlı glikoz sağlayarak anlık enerji ihtiyacını karşılar. Yoğun fiziksel aktivite sonrası veya yorgunluk hissettiğinizde enerji düzeylerini hızla dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kısa süreliğine ruh halini iyileştiren seratonin salınımına katkıda bulunabilir. Kahve, çay, tatlılar ve meyve salataları gibi birçok tarifte lezzet dengeleyici olarak kullanılır.
  • Yumurta Sarısı: Yumurta sarısı, protein, kolin (beyin ve karaciğer sağlığı için kritik), D ve A vitaminleri ile lutein, zeaksantin gibi güçlü antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle göz sağlığını destekler, kemik gelişimine katkıda bulunur ve bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Sağlıklı yağ içeriği sayesinde tokluk hissi verir. Beşamel sos, mayonez, Hollandez gibi soslar ve pastacı kremaları gibi tatlılarda mükemmel bir bağlayıcı ve lezzet artırıcıdır.
  • Susam: Susam, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin olup kemik sağlığını destekler. İçerdiği lignanlar (sesamin, sesamolin) sayesinde güçlü antioksidan etki gösterir, kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği sindirimi destekler. Tatlıdan tuzluya geniş bir kullanım alanı vardır; tahin olarak pekmezle, salatalarda, fırın ürünlerinde ve Asya mutfağında sıkça kullanılır.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Evde geçirilen günlerde hem eğlenceli bir aktivite hem de evin mis gibi kokmasını sağlayan bir lezzet. Az malzemeli, basit bir gıda gibi görünen ekmek; hem temel besinlerimizden, hem de farklı sofraların,…
135 DK
Zorluk seviyesi
Evde yapılan etler ve kebapları en güzel tamamlayan yardımcı yiyeceklerden lavaşı yapmak çok basit! Hem de lokanta ve restoranlardaki lezzette. Afiyet olsun! Derince bir yoğurma kabına yoğurt, maya, şeker,…
65 DK
Zorluk seviyesi
Maya, en basit haliyle bir mikroorganizmadır. Faydalı bir canlı olan bu mikroorganizmalar, kullanıldığı alanın büyümesini ve çoğalmasını sağlar. Mutfakta sıkça kullanılan maya, süt ürünlerini…
70 DK
Zorluk seviyesi
En tatlı sabahlarda, haftasonu sofralarında her zaman o da olur. Meyveler ve tatlı sosların en sevdiği hamur işi pankek tarifi, kısa sürede hazırlanıp pişirilebilen harika bir lezzet. Basit bir reçel…
35 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Yumurta, un ve şeker gibi basit ve temel malzemelerle yapılan sade kek, yaş pastaya nazaran daha kuru ve daha kabarık olan bir tür tatlı çörektir. Genellikle çay saatlerinde ve kahvaltılarda tercih edilen kekin…
55 DK
Zorluk seviyesi
Her ne kadar bir çok kaynakta Fransız Mutfağından doğduğu ve Dünya mutfaklarına yayıldığı söylense de, Krep, Türk Mutfağında yaygın bilinen adı ile akıtma veya cızlamadan başka bir şey değildir.…
20 DK
Zorluk seviyesi