Unsuz kabak beğendi, un kullanılmadan yapılan hafif ve lezzetli bir kabak yemeğidir. Kabakların güzelce kavrulması ve baharatlarla tatlandırılmasıyla ortaya çıkan bu yemek, zeytinyağının enfes aromasıyla buluşur. Özellikle yaz aylarında taze kabaklarla hazırlandığında çok daha lezzetli olur. Yanında pilav veya bulgur pilavı ile servis edilebilir.
Kabakları yıkayıp soyun ve irice küp küp doğrayın.
Soğan ve sarımsakları soyarak ince yemeklik doğrayın. Hafifçe kızdırdığınız yağa alıp pembeleşinceye kadar kavurun ve kabakları ilave edip beş dakika kadar beraberce soteleyin.
Yarım bardak kadar sıcak su ilave ettiğiniz kabakları kısık ateşe alın, tuz ve baharatları, varsa 1/3 muskat rendesini ekleyerek yumuşayıncaya kadar ağzı kapalı pişirin.
Bir demet dereotunu saplarından ayırıp ince ince kıyın ve ikiye ayırın. Tüm malzemeyi derin bir kaba alıp alt üst ederek harmanlayın.
Pişen kabaklar ılınınca buzdolabında soğumaya alın. Bu arada süzme yoğurda ezilmiş bir diş sarımsak ekleyip karıştırın. Soğuyan kabakları derince bir kaba alın, blenderden geçirerek püre haline getirin.
Pürenizi ızgara yanında garnitür olarak sunacaksanız ılık, meze olarak sunacaksanız soğuk servis edin. Sunum aşamasında tabağa aldığınız püreyi kalan kıyılmış dereotu ile süsleyerek veya sade ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun !
Not: Bu karışımı sandviç ya da kanepelerinizde de kullanabilirsiniz.
Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.
Kabak:
Kabak, sindirim sistemini destekleyen lifler, bağışıklığı güçlendiren C vitamini ve kalp sağlığına katkıda bulunan potasyum açısından zengindir. Göz sağlığı için önemli antioksidanlar (lutein, zeaksantin) içerir. Düşük kalorili ve yüksek su içeriğiyle diyetlerin vazgeçilmezidir. Özellikle yoğurt, sarımsak, dereotu ve zeytinyağı ile mükemmel lezzet uyumu yakalar.
Kuru Soğan:
Kuru soğan, mutfakların temel taşı ve güçlü bir antioksidan deposudur. İçerdiği kuersetin sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını destekleyebilir. C ve B6 vitaminleri ile manganez açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotik lifleri sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunur. Et yemeklerinden sebze sotelere, pilavlardan çorbalara kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Sarımsak, domates, biber ve kırmızı et ile mükemmel uyum sağlar.
Süzme Yoğurt:
Süzme Yoğurt, suyunun alınmasıyla elde edilen yoğun kıvamlı, protein açısından zengin bir süt ürünüdür. Yüksek protein içeriği sayesinde kas gelişimi ve uzun süreli tokluk hissi sağlar. Süzme işlemi, laktoz oranını düşürerek bazı kişiler için sindirimi kolaylaştırabilir. Bağırsak mikrobiyotasını destekleyen probiyotikler ve güçlü kemikler için kalsiyum deposudur. Sarımsak, zeytinyağı ve taze nane ile mezelerde, bal ve meyvelerle kahvaltılık veya tatlı olarak mükemmel uyum sağlar.
Sarımsak:
Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.
Zeytinyağı:
Zeytinyağı, özellikle sızma haliyle, içerdiği yüksek polifenol antioksidanları ve tekli doymamış yağ asitleri (oleik asit) sayesinde güçlü bir sağlık kaynağıdır. Kalp sağlığını destekleyerek kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye yardımcı olur. Anti-inflamatuar özellikleriyle vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, hücre hasarını önler ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Sindirim sistemini destekler ve cilt sağlığına da katkıda bulunur. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup salatalardan sebze yemeklerine, balıktan baklagillere ve taze ekmekle muhteşem uyum sağlar.
Dereotu:
Dereotu, ferahlatıcı aromasıyla mutfaklarda sıkça yer alan, A ve C vitaminleri ile mineraller açısından zengin bir bitkidir. Sindirimi destekleyici, gaz giderici ve antioksidan özellikleriyle bilinir. Ayrıca, kemik sağlığına katkıda bulunabilecek kalsiyum içerir. Salatalara, cacığa, zeytinyağlılara ve balık yemeklerine taze bir dokunuş katar.
Toz Beyaz Biber:
Toz Beyaz Biber, karabibere göre daha hafif, topraksı ve narenciye notalı bir tada sahiptir. Piperin içeriği sayesinde sindirimi destekler ve diğer besinlerin emilimini artırarak biyo-yararlanımı yükseltir. Antioksidan özellikleriyle de bilinir. Özellikle kremalı soslar, patates yemekleri, beyaz etler ve çorbalarla harika uyum sağlar, yemeğin rengini bozmadan lezzet katar.
Rivayetlere göre Fransız ihtilali öncesinde erzaksız kalan Fransızlar, kilerlerinde kalan son malzemeyi yani soğanı değerlendirmek istemişler ve peynir, kızarmış ekmek ile sunumu yapılan bu eşsiz çorba…
Akdeniz ve Türk mutfağının, çok sevilen mezelerinden olan Tarator’un kökeninin eski Yunan ve Venedik olduğu rivayet edilmektedir, Klasik taratorun ana malzemeleri ceviz, ekmek içi( veya bulgur) süzme yoğurt…
Elbasan tava haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla yapılan, geleneksel bir Arnavut yemeği. Adını Arnavutluk Cumhuriyetine bağlı bir şehir olan Elbasan'dan alıyor. Elbasan tava, Osmanlı…
Yoğurdun yumuşak dokusunu ve nanenin ferah aromasını taşıyan yayla çorbası, yumurta eklenmeden de klasik lezzetini koruyor. Hafif ve dengeli yapısıyla her öğüne uyum sağlayan bu tarif, sade malzemelerle…
35 DK
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Evde pirinciniz yok, fazla vaktiniz de yok ama bir kaşık ununuz varsa, bu pratik tarifle dakikalar içinde misler gibi bir yayla çorbası içebilirsiniz. Yoğurtlu un çorbası da diyebileceğimiz bu çorba naneli…
Atıştırmalıkların prensesi, az malzeme çok lezzet. Evde de kolayca hazırlayacağınız bu çıtırları sevdiğiniz bir dip sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! Soğanları soyup 0,5 cm eninde halkalar…