Sade ve yalın tatları sevenler için tavuk ve beşamel sos bir araya geldiler. Sıcacık ve kolayca hazırlanabilecek bir ana yemek halini aldılar. Bu tarifi çok çeşitli katkılarla çeşitlendirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Tavuk göğüslerini iri kuşbaşı doğrayın. Tavada bir kaşık zeytinyağını, bir kaşık tereyağ ile iyice kızdırıp tavukları soteleyin. Renk alınca tuz, karabiber ve kekikle lezzetlendirip tavayı ateşten alın.
Beşamel sos için zeytinyağı ve tereyağında, unu pembeleşip köpürünceye kadar kavurun. Oda sıcaklığındaki sütü yavaş yavaş karıştırarak una yedirin.
Kıvam alan beşamel sosa 1/2 bardak rende kaşarı, tuz, karabiber ve muskat rendesini ilave edip karıştırın.
Beşamel sosa tavukları ekleyip harmanlayın. Fırını 180 dereye ayarlayın. Uygun bir cam fırın kabını yağlayın veya yağlı pişirme kağıdı serin.
Beşamelli tavukları fırın kabına alıp düzeltin. Isıtılmış fırında on dakika fırınladıktan sonra kalan yarım bardak rende kaşarı üzerine gezdirin. Servisten beş dakika önce, fırın kabını bu sefer fırının ızgara gözüne alıp kaşarlar eriyene kadar (1-2 dakika) fırınlayın.
Beşamelli fırın tavuğu fırın kabı ile birlikte sofraya alıp kaşarlar soğumadan kare kare dilimleyerek sıcak sıcak sofrada servis edin. Afiyet olsun!
Not: Bu yemeğe 1 kavanoz hazır garnitürü karıştırarak aynı şekilde pişirip beşamel soslu ve sebzeli fırın tavuk yapabilirsiniz.
Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.
Tavuk Göğüs:
Tavuk Göğsü, kas onarımı ve büyümesi için gerekli yüksek kaliteli protein deposudur. Özellikle B3 (niasin), B6 ve B12 vitaminleri, selenyum ve fosfor açısından zengin olup, enerji metabolizması ve sinir sistemi sağlığını destekler. Düşük yağ ve kolesterol içeriği sayesinde kalp dostu bir seçenektir. Brokoli, kuşkonmaz, quinoa ve taze baharatlarla mükemmel uyum sağlar.
Kaşar Peyniri:
Kaşar Peyniri, yüksek biyoyararlanıma sahip protein, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir süt ürünüdür. Kemik ve diş sağlığını desteklerken, B vitaminleri (özellikle B12) sinir sistemi fonksiyonları ve enerji üretimi için kritik rol oynar. Kas gelişimine ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Hafif tuzlu ve aromatik yapısıyla kahvaltıların, tostların ve omletlerin vazgeçilmezidir. Domates, zeytin, taze fesleğen ve kekik ile uyumu mükemmeldir.
Zeytinyağı:
Zeytinyağı, özellikle sızma haliyle, içerdiği yüksek polifenol antioksidanları ve tekli doymamış yağ asitleri (oleik asit) sayesinde güçlü bir sağlık kaynağıdır. Kalp sağlığını destekleyerek kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye yardımcı olur. Anti-inflamatuar özellikleriyle vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, hücre hasarını önler ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Sindirim sistemini destekler ve cilt sağlığına da katkıda bulunur. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup salatalardan sebze yemeklerine, balıktan baklagillere ve taze ekmekle muhteşem uyum sağlar.
Tereyağı:
Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
Kekik:
Kekik, timol ve karvakrol gibi bileşenleriyle güçlü antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında (öksürük, boğaz ağrısı) rahatlatıcı etki gösterir. Sindirim sistemini destekleyerek gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren zengin bir antioksidan kaynağıdır. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan kekik, kırmızı et, tavuk, balık ve sebzelerle mükemmel uyum sağlar. Zeytinyağı ve limonla lezzetini daha da artırır.
Un:
Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen temel bir gıda maddesidir. Vücudumuza özellikle kompleks karbonhidratlar sağlayarak uzun süreli enerji kaynağı olur. Tam buğday unu gibi çeşitleri, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi verir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda B vitaminleri (özellikle B1, B3, B9) ve demir, magnezyum gibi önemli mineraller içerir; bu da sinir sistemi fonksiyonları, enerji üretimi ve kan yapımı için elzemdir. Mutfakta çok yönlüdür; süt, yumurta ve maya ile ekmek, pasta gibi hamur işlerinin temelini oluştururken, sosları kıvamlaştırmada veya sebzelerle uyumlu lezzetler yaratmada da kullanılır.
Süt:
Süt, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olup kemik ve diş sağlığını destekler. Yüksek kaliteli protein içeriği kas gelişimi için önemlidir. B vitaminleri (B2, B12) enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve sinir sistemi sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler içerir. Kahve, tahıl, meyve, bal veya kakao ile mükemmel uyum sağlar. Tatlı ve tuzlu birçok tarifin vazgeçilmez temelidir.
Kereviz, bu sefer sofralara tomtom salata olarak geliyor. Yağ eklemeden hazırlanan bu sağlıklı meze tarifi hem ana yemeklerin yanında hem de tek başına salata olarak tüketebileceğiniz doyurucu bir başlangıç.…
Zor piştiği, sert olduğu iddia edilen tavuk göğsü, doğru pişirme teknikleri ve lezzetine lezzet katacak uyumlu bir iç dolgu sayesinde sofraların baş köşesine yaraşır bir lezzet bombası, bir davet yemeği…
En sade hali ile fırın makarna. Fazla emek ve zaman harcatmayan bu makarna tarifi ızgaralarınıza, et ve tavuk yemeklerinize eşlik edebilecek, tek başına bile çok besleyici ve lezzetli, afiyet olsun! Derin bir…
Kuru soğanı ince rendeden geçirip tel bir süzgeç yardımı ile suyunu sos kabına alın. Diğer sos malzemelerini ve baharatları soğan suyuna ilave edip iyice karıştırın. Tavuk dilimlerini sudan geçip…
30 DK
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Osmanlı saray mutfağının seçkin çorbalarından biri olan Muradiye çorbası, adını Sultan II. Murad’dan alır ve Bursa mutfağında önemli bir yere sahiptir. Tavuk eti, yoğurt ve un ile hazırlanan bu çorba,…
Dünyanın birçok noktasında yetiştirilen patates, yemeklerde, fırınlanmış, kızartılmış ya da püre halinde kullanılan bir kök sebze. Türk mutfağının da temel yemek malzemelerinden biri. Yağsız ve…