Çi (Çiğ) Börek Tarifi

Çi (Çiğ) Börek

Kırımlı anneannelerimizden miras, gerçek bir klasik "çi börek" bilindik adı ile çiğ böreğin orijinal tarifini muhakkak deneyin. İşin sırrı iç harç olarak kullanılan kıymanın çiğ ve sulandırılmış olması. Kızartma esnasında hamurun içinde kendi buharıyla yumuşacık pişen kıyma, özel bir lezzet kazandırıyor. Afiyet olsun!

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 45 DK
Pişirme: 3 DK
Un (Elenmiş) 2   Su Bardağı
İnce Tuz 1   Tatlı Kaşığı
Elma Sirkesi 1   Yemek Kaşığı
Su (Soğuk) 2   Su Bardağı
Dana Kıyma (Tek Çekim) 1   Adet
Kuru Soğan (Orta Boy) 1   Adet
Karabiber 1   Tatlı Kaşığı
Kimyon 1   Çay Kaşığı
Tuz 1   Tutam
Sıvı Yağ (Kızartmalık) 1.5   Su Bardağı

Yapılışı:

  1. Unu tel elekten geçirerek derin bir yoğurma kabına aktarın. Ortasına küçük bir havuz açıp alabildiğince soğuk suyu ve sirkeyi kontrollü biçimde yavaş yavaş ekleyin. Orta sertlikte bir hamur elde edinceye ve özleşinceye kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun.
  2. Hamuru streçleyerek buzdolabında 1/2 saat dinlendirin.
  3. Diğer yandan kuru soğanı rendeleyin ve kıymaya ekleyin. Yarım su bardağı kadar su ekleyin. Kıyma harcı, kaşığın tersi ile hamura yayılacak kadar cıvık (sulu bulamaç halinde) kıvam almalıdır. Tuz ve karabiber ekleyin. Arzuya göre kimyon ilave edin.
  4. Dinlenen hamur bezelerini 1 tatlı tabağı büyüklüğünde ve orta incelikte açın. Çok ince açarsanız delinebilir, kalın olursa da kıyma pişmeyebilir.
  5. Diğer yandan derince bir kızartma tavasında kızartma yağınızı kızdırıp orta ateşe alın.
  6. Yağ yüksek ateşte ısıtılıp sonrasında kızartma esnasında orta ateşe alınmalıdır.
  7. Açılan hamurun kendinizden yana olan yarım ay kısmına, kenarlara taşmayacak şekilde kıyma harcını 1'er yemek kaşığı koyarak yayın.
  8. Hamuru kendinize doğru üzerine katlayın ve kenarlarını parmağınızla hafifçe bastırarak kapatıp bir tabak yardımı ile keserek düzeltin, çatalla şekil verin.
  9. Kızmış olan yağı orta ateşe alın, çi böreklerinizi tek tek pembeleşinceye kadar, yaklaşık 15-20 saniye önlü arkalı kızartın. Börekleri bir kağıt havlu üzerine çıkarın ve sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Klasik mantı, yapılışı zahmetli de olsa kimsenin hayır diyemeyeceği, Türk mutfağının en bilinen ve en önemli yemeklerinden. Hemen hemen bütün ülkelerde taze hamur farklı farklı katlanarak değişik…
80 DK
Zorluk seviyesi
Herkesin en sevdiği sokak lezzetlerinden biri olan lahmacunu evde yapmak aslında düşünüldüğünden daha basit. Hem de özellikle tavada lahmacun tarifi, lezzeti kadar kolaylığıyla da tercih sebebi olabiliyor.…
80 DK
Zorluk seviyesi
Çaya, kahvaltıya, yolluğa, beslenmeye, iş yerine ve acıktığınız her yere, klasik bir hazır kıta destek. Anne mutfağından nostaljik bir tat, kıymalı ev poğaçası. Buyrun, afiyet olsun! Derince bir…
70 DK
Zorluk seviyesi
Hazır lazanya, artık her markette bulunsa da evdeki malzemelerle de kolayca lazanya hazırlamak mümkün. Üstelik katkısız. Çok lezzetli ve gayet sağlıklı bu tarif ile, değişik harçlar kullanarak farklı…
35 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Un çorbası, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek olarak, özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtıcı bir başlangıç olarak tercih edilebilir. Geleneksel olarak Türk mutfağında yerini almış bu çorba,…
25 DK
Zorluk seviyesi
Herle çorbası, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. Yoğun kıvamı, tereyağı ve un karışımının yanı sıra pirincin yumuşacık dokusu ile damakta enfes bir tat bırakır. Üzerine eklenen…
30 DK
Zorluk seviyesi