Kıymalı Mercimek Yemeği Tarifi

Kıymalı Mercimek Yemeği

Kıymalı Mercimek Yemeği, Türk mutfağının klasik ve doyurucu yemeklerinden biridir. Yeşil mercimek, kıyma ve baharatların birleşimiyle oluşan bu lezzetli yemek, genelde sıcak tüketiliyor. Pratik hazırlanışı ve ekonomik oluşuyla her damak tadına hitap eder. Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir tercih olacaktır.

Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 15 DK
Pişirme: 30 DK
Yeşil Mercimek 2   Su Bardağı
Dana Kıyma (Orta Yağlı) 150   Gram
Kuru Soğan 2   Adet
Sarımsak 2   Diş
Sıvı Yağ 2   Yemek Kaşığı
Yeşil Sivri Biber 2   Adet
Tereyağı 1   Yemek Kaşığı
Domates Salçası 2   Yemek Kaşığı
Acı Biber Salçası 1   Yemek Kaşığı
İnce Tuz 1   Tatlı Kaşığı
Toz Şeker 1/2   Çay Kaşığı
Karabiber 1   Çay Kaşığı
Kimyon 1   Tatlı Kaşığı

Yapılışı:

  1. Mercimekleri sudan geçirip ılık suda yarım saat bekletin ve bol suda 10 dakika kadar ön haşlama yapın.
  2. Soğan ve sarımsakları soyup küp küp yemeklik doğrayın. Biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini temizleyin ve doğrayın. Domatesi soyup aynı boylarda doğrayın.
  3. Mercimekleri tel süzgeçe alıp sudan geçirin,Ön haşlama işlemi, mercimeğin köpüklenmesini ve siyah renk almasını önler.
  4. Tencereye aldığınız sıvıyağ ısınınca soğan ve sarımsağı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
  5. Soğanlar pembeleşince kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu çekip renk değiştirinceye kadar eze eze kavurun. Kıymanın topaklanmaması için bu aşamada yarım çay bardağı su ilave edebilirsiniz.
  6. Kavrulan kıyma harcına salçaları ilave ederek çiğ kokusu gidene kadar bir iki dakika çevirin. Bu aşamada tuz ve baharatları ekleyip lezzetlendirin,
  7. Süzdüğünüz mercimekleri tencereye alıp bir kaç dakika çevire çevire harmanlayın. Yemeğin üzerini üç dört parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin ve kapağını kapatın.
  8. Orta ateşe aldığınız yemeğinizi mercimekler yumuşayınca kadar pişirin. Son beş dakikada tereyağ ilave edin.
  9. Pişen yemeğinizi ateşten alın, on dakika dinlendirin ve sıcak servis edin.Afiyet olsun!
  10. Not: İsteğe bağlı olarak yemek harcına kapya biber, havuç, patates, bulgur, arpa şehriye, erişte vs. eklenebilir.

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Kıymalı Mercimek Yemeği Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Yeşil Mercimek: Yeşil mercimek, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeler, uzun süreli tokluk sağlar. Yüksek lif içeriği sindirim sistemini desteklerken, zengin demir ve folat içeriği kan yapımına ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Kalp sağlığı için faydalı olan bu bakliyat, aynı zamanda iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Özellikle havuç, domates, nane, kimyon gibi baharatlar ve bulgur ile harika uyum sağlar. Çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılabilir.
  • Dana Kıyma: Dana kıyma, yüksek biyolojik değerli protein, kas gelişimi ve onarımı için elzemdir. Zengin B12 içeriği sinir sistemi sağlığını desteklerken, demir ve çinko deposu olması bağışıklık sistemini güçlendirir ve oksijen taşınımına yardımcı olur. Pilav, makarna, patates gibi karbonhidratlarla ve domates, soğan, sarımsak gibi sebzelerle mükemmel uyum sağlar, birçok yemeğe lezzet katar.
  • Kuru Soğan: Kuru soğan, mutfakların temel taşı ve güçlü bir antioksidan deposudur. İçerdiği kuersetin sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını destekleyebilir. C ve B6 vitaminleri ile manganez açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotik lifleri sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunur. Et yemeklerinden sebze sotelere, pilavlardan çorbalara kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Sarımsak, domates, biber ve kırmızı et ile mükemmel uyum sağlar.
  • Sarımsak: Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.

  • Sıvı Yağ: Sıvı yağlar (ayçiçek, zeytin vb.) yemeklere lezzet katan, sağlıklı doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren temel bir mutfak malzemesidir. Kızartma, salata sosu, fırınlama ve soteleme için idealdir. Sebzeler, etler, bakliyat ve tahıllarla mükemmel uyum sağlar. Kolay pişirme imkanı sunar.
  • Yeşil Sivri Biber: Yeşil Sivri Biber: C vitamini deposu olup bağışıklığı güçlendirir, güçlü bir antioksidandır. İçerdiği kapsaisin sayesinde metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Lifli yapısıyla sindirim sistemini destekler. Ayrıca K ve A vitaminleri ile folat açısından zengindir. Zeytinyağı, domates, soğan ve sarımsakla mükemmel uyum sağlar. Et yemekleri, salatalar ve meze tariflerinde eşsiz bir lezzet katmanı sunar.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Domates Salçası: Domates Salçası, güçlü bir antioksidan olan likopenin ısıtılarak biyo-yararlılığının arttığı konsantre bir kaynaktır. Bu özelliğiyle kalp sağlığını destekler ve özellikle prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda K vitamini ve potasyum içerir. Zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde likopen emilimi artar. Soğan, sarımsak, kırmızı et ve baklagillerle mükemmel uyum sağlar, yemeklere derinlik ve umami katar.
  • Acı Biber Salçası: Acı Biber Salçası, olgun acı biberlerden elde edilen yoğun bir lezzettir. İçerdiği kapsaisin sayesinde metabolizmayı hızlandırır, hafif ağrı kesici ve iltihap önleyici potansiyel sunar. C ve A vitaminleri gibi antioksidanlarla bağışıklık sistemini destekler. Kırmızı et, tavuk, baklagil yemekleri ve çorbalarla harika gider, tariflere karakteristik acılık ve derin aroma katar.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Yeşil mercimek çorbası, Türk mutfağının oldukça sevilen ve yapımı kolay çorbalarından biridir. Geleneksel tariflerde sıkça yer bulan bu çorba, yoğun kıvamı ve baharatlarla dengelenmiş aromasıyla tek…
40 DK
Zorluk seviyesi
Salçalı Salam, basit ve hızlı bir atıştırmalıktır. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Pratik olmasıyla yoğun günler için kurtarıcı bir tariftir. Salamları doğra: Salamları dilediğiniz…
15 DK
Zorluk seviyesi
Akçaabat yöresinde üretilen özel etlerden yapılan akçabat köftesinde hayvanın ön kol eti, kaburga eti, işkembe yağı ve böbrek yağı kullanılıyor ve bu da köfteye çok farklı bir lezzet kazandırıyor.…
30 DK
Zorluk seviyesi
Hayvansal proteinlere yakın bir oranda protein, aynı zamanda da lif kaynağı olan yeşil mercimek, vegan ve vejetaryen mutfaklar için iyi ve doyurucu bir ana yemek alternatifidir. Akdeniz ve Kıbrıs mutfağına…
20 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Herkesin en sevdiği sokak lezzetlerinden biri olan lahmacunu evde yapmak aslında düşünüldüğünden daha basit. Hem de özellikle tavada lahmacun tarifi, lezzeti kadar kolaylığıyla da tercih sebebi olabiliyor.…
80 DK
Zorluk seviyesi
Klasik mantı, yapılışı zahmetli de olsa kimsenin hayır diyemeyeceği, Türk mutfağının en bilinen ve en önemli yemeklerinden. Hemen hemen bütün ülkelerde taze hamur farklı farklı katlanarak değişik…
80 DK
Zorluk seviyesi