Bol lifli bir meyve olan balkabağı, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir gibi elementleri bolca içeriyor. Şekerli olması sebebiyle Türk mutfağında da sofraları lezzetiyle süslüyor ve genelde tatlısı yapılarak tüketiliyor. Kış aylarının bu klasik tatlısı, hem çok lezzetli hem de yapılışı çok pratik. Tahin sos ve ceviz de üzerine çok yakışıyor. Afiyet olsun!
Kabakların kabuklarını ve yeşil kısımlarını temizleyip yaklaşık 7,8 cm uzunluğunda ve 5 cm kalınlığında doğrayın. Kabak parçaları mümkün olduğunca aynı boyutlarda olmalıdır.
Sudan geçirip pişireceğiniz yayvan bir tencereye dizdiğiniz kabakların üzerine toz şekeri gezdirin. Tarçın çubuğunu bir kaç parçaya ayırın. Karanfil ve tarçın çubuklarını aralarına yerleştirip bir gece bekletin.
Bekleyen ve suyunu salan kabakları kısık ateşe alıp kapağı kapalı halde yarım saat pişirdikten sonra alt üst edip yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Kapağı aralayıp çatalla pişip pişmediğini kontrol edin. Sert ise veya suyu az kalmışsa bir çay bardağı sıcak su ekleyin ve onbeş dakika daha pişirin ve kapağı kapalı soğumaya alın. Soğuyunca içindeki tarçın parçaları ve karanfili çıkarın..
En az iki saat dinlendirip servis tabağına aldığınız kabakların üzerini dövülmüş ceviz, 1/2 çay bardağı su ile inceltilmiş 1/2 çay bardağı tahin ile süsleyerek soğuk servis edin. Afiyet olsun!
Not: Soğuyan kabakları bir fırın tepsisine alıp üzerine bir tatlı kaşığı şeker gezdirerek ızgara ayarında üst rafta hafifçe yakarsanız, klasik “ Fırında Kabak Tatlısı“ tadını yakalayabilirsiniz.
Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.
Bal Kabağı:
Bal Kabağı, beta-karoten (A vitamini öncüsü), lif ve potasyum açısından zengin, göz sağlığını destekleyen, sindirimi düzenleyen ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olan besleyici bir kaynaktır. Aynı zamanda güçlü antioksidanlar içerir. Tatlı ve tuzlu tariflerde çok yönlüdür. Özellikle tarçın, zencefil, muskat gibi baharatlar, elma, ceviz, badem ve kremalı soslarla harika uyum sağlar.
Toz Şeker:
Toz şeker, vücudun temel enerji kaynaklarından biridir. Özellikle beyin ve kaslar için hızlı glikoz sağlayarak anlık enerji ihtiyacını karşılar. Yoğun fiziksel aktivite sonrası veya yorgunluk hissettiğinizde enerji düzeylerini hızla dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kısa süreliğine ruh halini iyileştiren seratonin salınımına katkıda bulunabilir. Kahve, çay, tatlılar ve meyve salataları gibi birçok tarifte lezzet dengeleyici olarak kullanılır.
Karanfil:
Karanfil, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir baharattır. İçerdiği eugenol sayesinde ağız sağlığını destekler, diş ağrısını hafifletmede ve sindirim rahatsızlıklarını (gaz, şişkinlik) gidermede etkilidir. Ayrıca antimikrobiyal faydalar sunar. Tarçın, zencefil, narenciye ve elma ile harika uyum sağlar; tatlı ve tuzlu birçok yemeğe sıcak, baharatlı bir aroma katar.
Çubuk Tarçın:
Çubuk tarçın, hoş kokusu ve sıcak tadıyla mutfakların vazgeçilmezidir. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olmasının yanı sıra, güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Sindirim sistemini destekleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. Elma, kabak, kırmızı et yemekleri ve sıcak içeceklerle (salep, kahve) mükemmel uyum sağlar. Tatlılarınıza ve kompostolarınıza eşsiz bir aroma katarak lezzeti zenginleştirir.
Tahin:
Tahin, susamdan elde edilen besleyici bir macundur. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri ile E vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Kemik sağlığını destekleyen kalsiyum ve magnezyum içerir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Humus ve babagannuş gibi mezelerin yanı sıra, pekmezle kahvaltıda veya tatlılarda da harika gider.
Ceviz İçi:
Ceviz içi, zengin omega-3 yağ asitleri (ALA) ve güçlü antioksidan içeriğiyle öne çıkan besleyici bir kuru yemiştir. Özellikle beyin fonksiyonlarını destekler, kalp sağlığını korur ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, sindirim sağlığına katkıda bulunan lif ve doyuruculuk sağlayan protein de barındırır. Tatlılarda (baklava, kek), kahvaltılık gevreklerde, yoğurt, salata ve peynir tabaklarında harika bir eşlikçidir.
Bal kabağı, pişirmesi son derece kolay ve damak zevkinize göre katacağınız farklı kuru yemişlerle çeşitli tatlar ortaya çıkarabileceğiniz bir sebzedir. Türk mutfağında en çok şekerle pişirilerek…
Bazen aldığınız bal kabakları pek de tatlıya uygun olmayabilir. Onları çorba yaparak değerlendirebilirsiniz. Artık sadece tatlısı ile değil bir çok çeşidi ile de tüketilen bu kış sebzesinin…
Kanserden koruyucu, enflamasyonu azaltıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinen zerdeçal, Alzheimer’dan da koruyucu özelliğe sahip. Zerdeçal yüzyıllardır Hindistan, Asya ve Orta Doğu…
Bal kabağı, fırınlanıp ısıya maruz kaldığında içeriğindeki şeker ortaya çıkıyor. Balkabağı aynı zamanda yüksek lif, vitamin ve betakaroten içeriyor. Bal kabağını, ona çok yakışan muskat ile…
70 DK
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Türk mutfağının geleneksel tatlılarından olan nişasta helvasına ülkenin pek çok yöresinde rastlamak mümkün. Çok basit ve temel malzemelerle yapılan bu helva, "ak helva" ya da "akça helva" diye de…
Kış sofralarının vazgeçilmezi olan ayva oldukça lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve mineral deposu olarak sağlığımıza ve güzelliğimize de önemli katkılar sağlıyor. Bir çok faydası olan ayvanın…