Tas Kebabı Tarifi

Tas Kebabı

Adını pişirilme şeklinden alan tas kebabı, Osmanlı mutfağının baş köşesinde yer alan yemeklerden. Günümüzde de esnaf lokantalarında en çok tercih edilenlerden. Bakır bir tas yardımıyla pişirildiği için sebze ve etler kendi suyunda pişiriliyor. Böylece çok lezzetli bir yemek haline dönüşüyor. Afiyet olsun!

Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 20 DK
Pişirme: 50 DK
Kuşbaşı Dana Eti (Orta Yağlı) 500   Gram
Un 1   Yemek Kaşığı
Kuru Soğan 1   Adet
Domates Salçası 1   Tatlı Kaşığı
Tereyağı 2   Yemek Kaşığı
Sıvı Yağ 1   Yemek Kaşığı
Sarımsak 3   Diş
Patates 2   Adet
Havuç 1   Adet
Tane Karabiber (Taze Çekilmiş) 1   Çay Kaşığı
Tuz 1   Tatlı Kaşığı
Su (Sıcak) 3   Su Bardağı

Yapılışı:

  1. Kuru soğan ve sarımsakları ince ince yemeklik doğrayın.
  2. Derince bir tencereye tereyağ ve sıvı yağı alıp kızınca soğan ve sarımsakları ekleyin.
  3. Pembeleşen soğan ve sarımsaklara iri kuşbaşı doğranmış (2cmx2cm) dana etini ilave ederek etler suyunu çekinceye kadar orta ateşte kavurun.
  4. Bir kaşık unu ilave edip kavurmaya devam edin.
  5. Kavrulan etlere domates salçasını ekleyip çiğ kokusu çıkıncaya kadar çevirin.
  6. Diğer yanda patates ve havuçları soyarak 2cmx2cm küp küp doğrayıp etlere ilave edin ve beş dakika daha kavurun. Bu aşamada dilerseniz 1/2 su bardağı konserve bezelye ilave edebilirsiniz.
  7. Yemeğinize tuz ve karabiberini ilave edip üç su bardağı sıcak suyu ekleyin. Etleri tencerenin ortasına alıp üzerine derince metal bir tas kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte etler 40- 45 dakika pişirin. Ara sıra suyunu kontrol edip sıcak servis edin. Afiyet olsun!
  8. Not: Kebabın patateslerini derin yağda kızartıp yemeğe sunum aşamasında ekleyebilirsiniz.

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Tas Kebabı Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Kuşbaşı Dana Eti: Kuşbaşı dana eti, yüksek kaliteli proteinin yanı sıra özellikle demir (kan yapımı için kritik), çinko (bağışıklık desteği) ve B vitaminleri (metabolizma fonksiyonları) açısından zengin bir kaynaktır. Kas gelişimi ve enerji üretimine katkı sağlar. Genellikle soğan, biber, domates gibi sebzelerle ve kekik, kimyon gibi baharatlarla harika uyum sağlar.
  • Patates: Patates, enerji sağlayan kompleks karbonhidratlar, C vitamini ve potasyum açısından zengin bir besindir. Sindirim sağlığına katkıda bulunan lif içeriği ile doygunluk hissi verir. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum sayesinde genel vücut fonksiyonları için önemlidir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve birçok sebze ile uyumlu olup fırınlama, haşlama, kızartma ve püre gibi çeşitli pişirme yöntemlerine uygundur.
  • Havuç: Havuç, zengin beta-karoten içeriğiyle bilinir; bu madde vücutta A vitaminine dönüşerek özellikle göz sağlığını (gece görüşü) ve cilt yenilenmesini destekler. Yüksek lif oranı sindirimi düzenler ve tokluk hissi sağlar. Ayrıca, güçlü antioksidanlar sayesinde hücreleri korur. Havucun faydalı bileşenlerinin emilimini artırmak için zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla tüketilmesi idealdir. Tatlı ve tuzlu yemeklere uyumuyla çok yönlüdür; elma, portakal, zencefil gibi meyvelerle veya et yemekleriyle harika gider.
  • Un: Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen temel bir gıda maddesidir. Vücudumuza özellikle kompleks karbonhidratlar sağlayarak uzun süreli enerji kaynağı olur. Tam buğday unu gibi çeşitleri, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi verir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda B vitaminleri (özellikle B1, B3, B9) ve demir, magnezyum gibi önemli mineraller içerir; bu da sinir sistemi fonksiyonları, enerji üretimi ve kan yapımı için elzemdir. Mutfakta çok yönlüdür; süt, yumurta ve maya ile ekmek, pasta gibi hamur işlerinin temelini oluştururken, sosları kıvamlaştırmada veya sebzelerle uyumlu lezzetler yaratmada da kullanılır.

  • Kuru Soğan: Kuru soğan, mutfakların temel taşı ve güçlü bir antioksidan deposudur. İçerdiği kuersetin sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını destekleyebilir. C ve B6 vitaminleri ile manganez açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotik lifleri sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunur. Et yemeklerinden sebze sotelere, pilavlardan çorbalara kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Sarımsak, domates, biber ve kırmızı et ile mükemmel uyum sağlar.
  • Domates Salçası: Domates Salçası, güçlü bir antioksidan olan likopenin ısıtılarak biyo-yararlılığının arttığı konsantre bir kaynaktır. Bu özelliğiyle kalp sağlığını destekler ve özellikle prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda K vitamini ve potasyum içerir. Zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde likopen emilimi artar. Soğan, sarımsak, kırmızı et ve baklagillerle mükemmel uyum sağlar, yemeklere derinlik ve umami katar.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Sıvı Yağ: Sıvı yağlar (ayçiçek, zeytin vb.) yemeklere lezzet katan, sağlıklı doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren temel bir mutfak malzemesidir. Kızartma, salata sosu, fırınlama ve soteleme için idealdir. Sebzeler, etler, bakliyat ve tahıllarla mükemmel uyum sağlar. Kolay pişirme imkanı sunar.
  • Sarımsak: Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.
  • Tane Karabiber: Tane karabiber, ana bileşeni piperin sayesinde besinlerin (örn. kurkumin) biyoyararlanımını artırarak sindirimi destekler ve güçlü bir antioksidan görevi görür. Ayrıca antienflamatuar etkileriyle bilinir ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Kırmızı et, tavuk, balık, sebze yemekleri, çorbalar, salatalar ve hatta bazı meyve tabakları ile eşsiz bir lezzet uyumu yakalar. Mutfakta çok yönlü bir baharattır.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Kışın soğuk günlerinde içinizi ısıtacak, Türk mutfağının klasiklerinden nostaljik bir anne yemeği olan patates yemeğini sade veya kıymalı da pişirebilirsiniz. Biraz da acı seviyorsanız arnavut biberi…
45 DK
Zorluk seviyesi
Dilimize Fransızcadan geçmiş olan garnitür (garniture) kelimesi, 15. yüzyıldan beri biliniyor.. Önceleri giysi süsü olarak kullanılıyorken 19. yüzyıldan sonra bu kelime, ana yemeğin yanında servis edilen,…
45 DK
Zorluk seviyesi
Soğan sarımsak sevmeyenler de kebap tadında et yiyebilir. Bu değişik tencere yemeği, pratikliği, sadeliği ve muhteşem lezzeti ile tam bir ana yemek. Hatta davet yemeği olmaya aday. Buyrun, afiyet olsun!…
40 DK
Zorluk seviyesi
Hızlı ve pratik bir atıştırmalık olan Patates Kızartması, airfryer kullanımıyla daha az yağlı ve sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor. Dilimlediğiniz patatesleri isterseniz baharatlarla da…
25 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Tam bir kış çorbası, bir kök sebze çorbası. Klasik sebze çorbalarına değişik bir alternatif. Şifalı zencefil ve zerdeçal köklerinden de birer parça ilave ettiğinizde şifa kaynağına dönüşüyor.…
25 DK
Zorluk seviyesi
Haşlanmış patates, patateslerin suda kaynatılmasıyla yapılan basit ve sağlıklı bir yemektir. Kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Hem ana yemek yanında garnitür olarak hem de tek başına…
25 DK
Zorluk seviyesi