Firik Pilavı Tarifi

Firik Pilavı
Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 15 DK
Pişirme: 20 DK
Firik Bulguru 1.5   Su Bardağı
Pilavlık Bulgur 1/2   Su Bardağı
Tel Şehriye 3   Yemek Kaşığı
Ayçiçek Yağı 2   Yemek Kaşığı
Tereyağı 2   Yemek Kaşığı
Tuz 1   Çay Kaşığı
Karabiber 1   Çay Kaşığı
Ceviz İçi 2   Avuç
Su 4   Su Bardağı

Yapılışı:

  1. Kullanacağınız malzemeleri önceden hazırlayın. Firik ve bulguru bu aşamada yıkayıp süzün.
  2. 4 su bardağı (yaklaşık 800ml) sıcak suyu kaynatıp hazırda tutun.
  3. Yayvan bir tencereye tel şehriyeleri koyup 1-2 dakika kavurun. Şehriyeler hafif koyulaşacaktır.
  4. Ayçiçeği yağı ve tereyağını ekleyip şehriyeleri 30 saniye daha kavurun.
  5. Yıkayıp süzdüğünüz firik bulgurunu ve normal bulguru ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  6. 1-2 dakika sonra tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  7. Sıcak suyu ilave edin, 1-2 tur karıştırıp kapağı kapatın. Kısık ateşte pişirin.
  8. Pilav pişerken, ayırmış olduğunuz cevizleri buzdolabı poşetine koyun, sert bir cisimle vurarak poşetteki cevizleri küçük parçalar hâline getirin.
  9. 15-20 dk. içinde pilav suyunu çekecek ve tencerenin dibinden çıtırtı sesleri gelmeye başlayacaktır. Ocağı kapatın.
  10. Kırdığınız cevizleri pilava serpin, kapağı kapatıp 10 dk. dinlenmeye bırakın.
  11. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Firik Pilavı Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Firik Bulguru: Firik Bulguru, tütsülenmiş yeşil buğdaydan elde edilen eşsiz bir lezzettir. Yüksek lif içeriği ve prebiyotik özelliği sayesinde sindirim ve bağırsak sağlığını destekler. Düşük glisemik indeksi ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, aynı zamanda demir ve magnezyum kaynağıdır. Özellikle kuzu, nohut ve taze otlarla mükemmel uyum sağlar.
  • Pilavlık Bulgur: Pilavlık Bulgur, glisemik indeksi düşük kompleks karbonhidrat ve yüksek lif içeriğiyle kan şekerini dengeleyerek uzun süreli tokluk sağlar. Sindirim sistemini destekler ve enerji metabolizması için gerekli B vitaminlerini barındırır. Kolesterol yönetimine yardımcı olabilir. Özellikle nohut, mercimek, domates ve kırmızı etle harika bir uyum yakalar, doyurucu ve besleyici sofralar yaratır.
  • Tel Şehriye: Tel şehriye, ince ve uzun kesimli, pratik bir makarna çeşididir. Kas ve beyin fonksiyonları için gerekli olan kompleks karbonhidratları dengeli şekilde sunar, bu sayede sürdürülebilir enerji sağlar. B grubu vitaminleri ve demir gibi mineraller içermesiyle besleyici değer katar. Kolay sindirimi sayesinde hafiftir. Genellikle çorbalarda ve pilavlarda kullanılır. Tavuk, et ve sebze yemeklerine eşlik ederken, tel kadayıf gibi tatlılara da lezzet katabilir, mutfakta çok yönlülük sunar.
  • Ayçiçek Yağı: Ayçiçek yağı, güçlü bir antioksidan olan E vitamini deposudur; hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur. Doymamış yağ asitlerince zengin yapısıyla kalp sağlığını destekleyebilir ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir. Özellikle kızartmalar, salata sosları ve hamur işleri gibi geniş bir mutfak yelpazesinde tercih edilir.

  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Ceviz İçi: Ceviz içi, zengin omega-3 yağ asitleri (ALA) ve güçlü antioksidan içeriğiyle öne çıkan besleyici bir kuru yemiştir. Özellikle beyin fonksiyonlarını destekler, kalp sağlığını korur ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, sindirim sağlığına katkıda bulunan lif ve doyuruculuk sağlayan protein de barındırır. Tatlılarda (baklava, kek), kahvaltılık gevreklerde, yoğurt, salata ve peynir tabaklarında harika bir eşlikçidir.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Kış sebzelerinden biri olan ve kıpkırmızı rengiyle iştah açan pancar, çok yüksek antioksidan oranı ile sağlık kaynağı besinler arasında yer alıyor. Çay saatlerinde klasik kısır salatasına alternatif…
30 DK
Zorluk seviyesi
Bulgurlu ıspanak yemeği, Türk mutfağının pratik ve lezzetli yemeklerinden biridir. Ispanağın besleyici değerini bulgur ile birleştiren bu tarif, hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenektir. Kısa sürede…
40 DK
Zorluk seviyesi
Nohut; baklagiller gurubundan, K, C, A ve E vitaminlerini barındıran ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineralleri de fazlasıyla içeren bir besindir. Türk…
45 DK
Zorluk seviyesi
Ana vatanı Çin ve Hindistan olan patlıcan, sıcak iklimlerde yetişen bir sebze. Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bu besin; B, C ve K vitamini bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde…
30 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Her sofraya, her yemek öncesine yakışan ve şifa kaynağı tavuk suyu ile pişirilen domatesli şehriye çorbası, Türk mutfağında çok sık tercih edilen bir çorbadır. Üstelik çok az malzeme kullanılarak…
35 DK
Zorluk seviyesi
Firik bulgur daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü yöresel yemeklerde kullanılan bir ürün. Firik,buğday tanelerinin ateş üzerinde islenmesiyle yapılıyor. Yapılış yöntemi sayesinde…
50 DK
Zorluk seviyesi