Her sofraya, her yemek öncesine yakışan ve şifa kaynağı tavuk suyu ile pişirilen domatesli şehriye çorbası, Türk mutfağında çok sık tercih edilen bir çorbadır. Üstelik çok az malzeme kullanılarak pratik bir biçimde pişirilebilmektedir. Afiyet olsun!
Kalçalı tavuk butu yıkayın ve tencereye alarak 4-5 bardak sıcak su ekleyin. Tuz, karabiber, defne yaprağı ilave ederek orta ateşte kaynamaya alın. Soğan ve sarımsağı soyup ikiye bölerek kaynayan tavuklara ekleyin.
Domatesi kabukları elinizde kalacak şekilde rendeleyin. Ayrı bir sos kabında 1 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtıp domates salçasını kokusu çıkana kadar bir iki tur çevirin. Rende domatesleri kavrulan salçaya ilave edip 4-5 dakika birlikte pişirin.
Kemiğinden ayrılacak kadar pişen ve yumuşayan tavuk suyundan süzgeçli kepçe ile tavuk etlerini, soğan ve sarımsakları, defne yapraklarını çıkarın.
Kaynayan tavuk suyuna domates sosunu ve şehriyeleri ilave ederek karıştırın, kaynayınca kısık ateşe alın ve şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen çorbanın altını kapatıp ince ince kıyılmış maydanozu ilave edin. Limon ve kızarmış ekmeklerle sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Not : Tavuğunuz fazla yağlı ve çorba ağır gelirse, çorbayı soğutun ve üzerine çıkıp donan yağı bir kaşık yardımı ile alın. Bu çorbayı tavuk suyu eklemeden sade de yapabilirsiniz.
Domatesli Tel Şehriye Çorbası Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları
Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.
Tavuk But:
Tavuk but, kas gelişimi için yüksek kaliteli protein sunar. B6 ve B12 vitaminleri ile enerji metabolizmasını destekler, sinir sistemi sağlığına katkıda bulunur. Kırmızı ete oranla daha az doymuş yağ içerirken, demir ve çinko ile bağışıklığı güçlendirir. Özellikle içerdiği kolajen, cilt ve eklem sağlığı için faydalıdır. Patates, havuç, mantar gibi sebzeler ve kekik, sarımsak gibi baharatlarla harika uyum sağlar.
Domates:
Domates, likopen açısından zengin bir meyvedir; bu güçlü antioksidan kalp sağlığını destekler ve cilt hücrelerini UV hasarına karşı korumaya yardımcı olur. C vitamini ile bağışıklığı güçlendirirken, potasyum ile kan basıncı düzenlemesine katkı sağlar. Özellikle zeytinyağı ile tüketildiğinde likopen emilimi artar. Fesleğen, sarımsak, mozzarella ve çeşitli salata ile makarna yemeklerinin vazgeçilmezidir.
Tel Şehriye:
Tel şehriye, ince ve uzun kesimli, pratik bir makarna çeşididir. Kas ve beyin fonksiyonları için gerekli olan kompleks karbonhidratları dengeli şekilde sunar, bu sayede sürdürülebilir enerji sağlar. B grubu vitaminleri ve demir gibi mineraller içermesiyle besleyici değer katar. Kolay sindirimi sayesinde hafiftir. Genellikle çorbalarda ve pilavlarda kullanılır. Tavuk, et ve sebze yemeklerine eşlik ederken, tel kadayıf gibi tatlılara da lezzet katabilir, mutfakta çok yönlülük sunar.
Kuru Soğan:
Kuru soğan, mutfakların temel taşı ve güçlü bir antioksidan deposudur. İçerdiği kuersetin sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını destekleyebilir. C ve B6 vitaminleri ile manganez açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotik lifleri sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunur. Et yemeklerinden sebze sotelere, pilavlardan çorbalara kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Sarımsak, domates, biber ve kırmızı et ile mükemmel uyum sağlar.
Sarımsak:
Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.
Defne Yaprağı:
Defne Yaprağı, sindirim sistemini destekleyerek gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilen güçlü bir baharattır. İçerdiği antioksidan ve antienflamatuar bileşiklerle genel sağlığa katkı sunar. Çorbalar, et yemekleri, yahni ve baklagillerde aromatik derinlik katmak için kullanılır. Özellikle domates, sarımsak ve kekikle mükemmel uyum sağlar. Yemeğin lezzetini zenginleştirirken, hafif acımsı ve odunsu notalar bırakır.
Su:
Su, yaşamın temelidir ve vücut fonksiyonları için vazgeçilmezdir. Besin ve oksijenin hücrelere taşınması, metabolik atıkların böbrekler aracılığıyla vücuttan atılması ve vücut ısısının dengelenmesi suyun ana görevlerindendir. Eklem sağlığı, organların korunması ve hücresel işlevlerin sürdürülmesi için elzemdir. Dehidrasyon, enerji düşüklüğü ve böbrek sorunlarına yol açar. Su, lifli meyve ve sebzelerle tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Elektrolit dengesi için maden suyu veya bitki çaylarıyla iyi bir kombinasyon oluşturur.
Domates Salçası:
Domates Salçası, güçlü bir antioksidan olan likopenin ısıtılarak biyo-yararlılığının arttığı konsantre bir kaynaktır. Bu özelliğiyle kalp sağlığını destekler ve özellikle prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda K vitamini ve potasyum içerir. Zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde likopen emilimi artar. Soğan, sarımsak, kırmızı et ve baklagillerle mükemmel uyum sağlar, yemeklere derinlik ve umami katar.
Limon:
Limon, yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini destekleyen ve güçlü bir antioksidan olan narenciyedir. Sindirimi kolaylaştıran sitrik asit sayesinde safra üretimini uyarır, böylece besin emilimini artırır. Vücutta alkali dengeye katkıda bulunarak detoksifikasyonu destekler. Ayrıca cilt sağlığına faydalıdır ve böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Genellikle bal, zencefil, nane veya zeytinyağı ile iyi gider.
Maydanoz:
Maydanoz, güçlü bir antioksidan deposu olmasının yanı sıra, K vitamini sayesinde kemik sağlığını destekler ve kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. C vitamini içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir. Apigenin gibi flavonoidler açısından zenginliğiyle iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda doğal bir diüretiktir. Limon, sarımsak, zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar; balık, tavuk, çorba ve salatalara ferahlatıcı bir tat katar.
Mevsim değişikliği dönemlerinde, özellikle yazdan sonbahara ve kışa geçerken, bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Bir araştırmaya göre virüsler de mutasyona uğruyor. Dolayısı ile her tür hastalığa…
Harika bir klasik; domates çorbası. Yaz aylarında gerçek domateslerin tadını alabileceğiniz salçasız, katkısız bu çorba mis gibi kaşar rendesi ile servis edildiğinde tam bir efsaneye dönüşüyor. Afiyet…
Kahvaltı sofralarına lezzetli bir dokunuş katmak isteyenler için ideal bir tarif: Domates Tava. Halka halka doğranmış taze domatesler, zeytinyağında hafifçe pişirilip üzerine erimiş kaşar peynirinin…
Çok açım, şöyle domates soslu güzel bir makarna olsa, ama çok yorgunum, sosla falan uğraşamam diyorsanız, her şeyi tek tencerede çabucak halledebilirsiniz. Üstelik çok daha yoğun bir lezzette, afiyet…
25 DK
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Klasik Türk Mutfağında, genelde makarnalar bol suda haşlanıp sudan geçirilir ve sonra sosu ile birleştirilerek pişirilir. Ancak bu yöntem, vitamin ve lezzet kaybına neden oluyor. Tek tencerede domates ile…
Karbonhidrat olmasına karşın; lifli yapısı sayesinde tok tutucu özelliğe sahip olan arpa şehriye, sindirimi kolaylaştırıcı ve kan şekerini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda protein oranı…