Nohutlu Bulgur Pilavı (Domatessiz Kış Pilavı) Tarifi

Nohutlu Bulgur Pilavı

Nohut; baklagiller gurubundan, K, C, A ve E vitaminlerini barındıran ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineralleri de fazlasıyla içeren bir besindir. Türk Mutfağının temel yapı taşlarından olan nohut, sulu yemekler gibi pilavlarımızda da sıklıkla kullanılmakta. Bulgur ile denemediyseniz buyrun. Afiyet olsun!

Malzemeler:

4 kişilik
🕐 Hazırlık: 15 dk.      🕐 Pişirme: 30 dk.
Haşlanmış Nohut 2 Su Bardağı
Pilavlık Bulgur (İri Taneli) 2 Su Bardağı
Kuru Soğan 2 Adet
Domates Salçası (Veya Domates Püresi) 2 Yemek Kaşığı
Acı Biber Salçası 1 Yemek Kaşığı
Sıvı Yağ (Zeytinyağı) 2 Yemek Kaşığı
Tereyağı 1 Yemek Kaşığı
Tuz 1 Silme Tatlı Kaşığı
Karabiber 2 Çay Kaşığı
Kuru Nane 1 Tatlı Kaşığı
Toz Kırmızı Biber (İsteğe Göre Acı) 2 Çay Kaşığı

Yapılışı:

  1. Nohutları sudan geçirip en az 6 saat suda bekletin. Süzüp tencereye alın ve bol suda 10 dk ön haşlama yapın. Haşlama suyunu süzün.
  2. Sıcak su ilave ederek 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 15-20 dakika daha (nohutlar yumuşayıncaya kadar) haşlayın. Bunun yerine konserve haşlanmış nohut da kullanabilirsiniz.
  3. Soğanları soyup iri küpler halinde yemeklik doğrayın. Bulguru tel süzgece alıp sudan geçirin ve süzün.
  4. Yayvan bir pilav tenceresinde sıvı yağ ve tereyağını eritip soğanları ekleyin. Orta ateşte pembeleşinceye kadar kavrulan soğanlara salçaları ekleyip 1-2 dakika daha birlikte çevirin.
  5. Süzülen bulgurları da tencereye alıp 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. 3 bardak sıcak su ( varsa et veya tavuk suyu) ekleyip karıştırın. Tuz ve baharatlarını da ilave edip tadını kontrol edin.
  6. Son olarak haşlanmış nohutları pilavın üst kısmına alıp yayın. Karıştırmadan kapağını kapattığınız pilavınızı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip ateşten alın.
  7. Pilavı hafifçe harmanlayıp ( karıştırıp) üzerini kağıt havlu ile örterek demlenmeye bırakın. Arzuya göre bu aşamada 1-2 kaşık tereyağı ilave edebilirsiniz.
  8. Demlenen pilavınızı sulu yemeklerinizin yanında tamamlayıcı olarak ikram edebileceğiniz gibi, turşu, salata veya cacık eşliğinde ana yemek olarak da ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Baklagilli Tarifler Pilav Tarifleri

Elinizdeki malzemeye göre tarif bulan yeni uygulamamız SmarDish'i denediniz mi? Buzdolabınızda ne varsa kaydedin, aklınıza gelmeyen tarifleri keşfedin!