İç Baklalı Enginar Tarifi

İç Baklalı Enginar

İlkbahar ayları geldiğinde tazecik enginarlar da tezgahlarda yerini alıyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen enginarı da böyle dönemlerde bolca tüketmek gerekiyor. Zeytinyağlı enginarın en klasik ve en sağlıklı hali ise taze iç baklalı enginar dolması. Afiyet olsun!

Malzemeler:

5 Kişilik
Hazırlık: 30 DK
Pişirme: 40 DK
Enginar için Malzemeler:
Enginar (Temizlenmiş Taze) 5   Adet
Tuz 1   Tatlı Kaşığı
Un 2   Yemek Kaşığı
Limon 1   Adet
Dereotu (İnce Kıyılmış) 1   Demet
Taze Soğan (İnce Kıyılmış) 1/2   Bağ
Su (Sıcak) 2   Su Bardağı
Zeytinyağı 1   Yemek Kaşığı
İç Harç için Malzemeler:
Zeytinyağı 2   Yemek Kaşığı
Kuru Soğan 1   Adet
Sarımsak 2   Diş
Taze İç Bakla (Kabukları Ayıklanmış) 500   Gram
Tuz 2   Çay Kaşığı
Toz Şeker 1   Çay Kaşığı

Yapılışı:

  1. Derin bir kaba un, limon suyu ve tuz ekleyip enginarları bu suda en az yarım saat bekletin. Ara ara çevirip sıktığınız limon ile ovuşturarak beyazlatın.
  2. Taze baklaları yıkayıp süzün ve 15 dakika kadar ön haşlama yapın. Soğuk sudan geçirip kabuklarını tek tek soyun.
  3. Yayvan bir dolma tenceresinde 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Kuru soğanı ve sarımsakları ince yemeklik küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
  4. Kavrulan soğanlara soyulmuş iç baklaları ilave edip bir kaç dakika alt üst ederek soteleyin. Yarım bardak sıcak su ilave edip hafif pişirin.
  5. Enginarları sudan çıkarıp yıkayın ve tencereye alın. Yarılarına gelecek kadar sıcak su ekleyin, sotelenen iç baklaları bir kaşık yardımı ile enginarlara doldurun. Üzerlerine 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şekeri gezdirin.
  6. Doldurduğunuz enginarların üzerini ağırca düz bir porselen tabak ile kapatın ve kısık ateşe alıp kapağını da kapatarak yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  7. Pişen enginar dolmalarını kapağını hiç açmadan soğumaya alın ve soğuyunca kapağını açıp servis tabağına alın ve üzerine kalan zeytinyağını gezdirin..
  8. Taze soğan ve dereotunu ince ince kıyarak enginarların üzerine pay edin.
  9. Limon dilimleri ile süsleyerek soğuk servis edin. Afiyet olsun!
  10. Not: Ocağa ve enginarın cinsine göre pişme süreleri farklılık gösterebileceğinden kontrollü pişirme yapın ve enginarlar yumuşayınca, dağılmadan ateşten alın.

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Beden sağlığına faydaları yüz yıllardır bilinen enginarın evde yapılmış sebze garnitürlü klasik zeytinyağlı tarifi, enginarı sevmeyenlere dahi sevdirecek. Fit ve vejeteryan beslenenler için ise başlı…
70 DK
Zorluk seviyesi
Enginar, Türkiye'nin özellikle Güney Ege bölgelerinde bolca yetişiyor. Dolayısı ile sadece zeytinyağlı soğuk yemeği bir çok çeşidi yapılıyor. Doyurucu ve besleyici özellikleri ile ana yemek olarak da…
45 DK
Zorluk seviyesi
Baklaları bol suda yıkayıp süzdürün. Eşit boylarda olacak şekilde ikiye veya üçe bölüp limon suyu, bir yemek kaşığı un ve tuz eklediğiniz suda bekletin. Bu arada soğanları ve sarımsağı ince yemeklik…
55 DK
Zorluk seviyesi
Patates tava, ince dilimlenmiş patateslerin kızartılarak yapılan çıtır çıtır bir atıştırmalıktır. Dünyanın birçok mutfağında sevilen ve kolayca hazırlanan bir lezzettir. Sıcak servis edilmesi…
25 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Tavuk kanatları mangalda pişirmek için tercih edilen beyaz etler arasında yer alıyor. Ancak dışarda mangal yakma imkanınız yoksa bu lezzeti evinizde de deneyebilirsiniz. Afiyet olsun! Kanatları yıkayarak…
80 DK
Zorluk seviyesi
Türk mutfağının en bilindik, en çok tercih edilen mercimek çorbası. Klasik usulde, haşlanmış mercimeğin özü (sübyesi) süzgeçten geçirerek alınıyor. Böylece çorbanın rengini bozan mercimek kabukları…
60 DK
Zorluk seviyesi