Daha yoğun patates dolgusu ile, bilinen patatesli omletlerden farklı olan İspanyol Omleti, Fransız Omletinin farklı bir versiyonu olarak Dünya mutfaklarında oldukça popüler bir yer alıyor. Baş rolde yine patates var elbette. Afiyet olsun!
Patatesleri soyup yıkayın. Yarım ay şeklinde veya küp küp dilimleyin. Az yağda kızarabilecek boyutta olmalılar.
Kuru soğanları soyup ince ince veya küp küp doğrayın. Derince bir tavada (çok geniş olmamalı) sıvı yağı kızdırıp patatesleri alt üst ede ede yumuşayıncaya kadar kızartın.
Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar birlikte kavurun.
Diğer yanda yumurtaları 1-2 dakika iyice homojen oluncaya kadar çırpın. Kızaran soğan ve patatesleri yumurtaya ekleyin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
Bu aşamada omlete çok az miktarda ince kıyılmış taze soğan, maydonoz, fesleğen taze otlar ekleyebilirsiniz. Ancak klasik İspanyol omleti sadece patates, soğan ve yumurta ile yapılmaktadır.
Aynı tavada kalan yağı ısıtın. İsteğe göre fazla kısmını ayırabilirsiniz. Hazırladığınız omlet karışımını tavaya alın, altını kısıp kapağını kapatın.
Kenarından kontrol edip altı kızarınca düz bir kapak veya tabak yardımıyla alt üst edin. Kapağını kapatıp 1-2 dakika daha pişirin. Yumurta akları sulu kalmamalı.
Pişen bu tombiş ve lezzetli omleti, dilimleyip ılık ılık servis edin. Arzu ederseniz omletinizi ince kıyılmış taze soğan sapları ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
İspanyol Omleti Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları
Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.
Patates:
Patates, enerji sağlayan kompleks karbonhidratlar, C vitamini ve potasyum açısından zengin bir besindir. Sindirim sağlığına katkıda bulunan lif içeriği ile doygunluk hissi verir. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum sayesinde genel vücut fonksiyonları için önemlidir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve birçok sebze ile uyumlu olup fırınlama, haşlama, kızartma ve püre gibi çeşitli pişirme yöntemlerine uygundur.
Yumurta:
Yumurta, biyoyararlanımı yüksek bir protein kaynağıdır ve kas gelişimi, onarımı için elzemdir. B12, D vitamini, selenyum ve kolin içeriğiyle beyin fonksiyonları, sinir sistemi sağlığı ve enerji üretimine katkı sağlar. Lutein ve zeaksantin pigmentleri sayesinde göz sağlığını destekler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltır. Kolesterol içeriği çoğu sağlıklı bireyde kan kolesterolünü olumsuz etkilemez. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta; peynir, ıspanak, mantar, avokado ve tam buğday ekmeği gibi çeşitli malzemelerle harika uyum sağlar.
Kuru Soğan:
Kuru soğan, mutfakların temel taşı ve güçlü bir antioksidan deposudur. İçerdiği kuersetin sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını destekleyebilir. C ve B6 vitaminleri ile manganez açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotik lifleri sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunur. Et yemeklerinden sebze sotelere, pilavlardan çorbalara kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Sarımsak, domates, biber ve kırmızı et ile mükemmel uyum sağlar.
Sıvı Yağ:
Sıvı yağlar (ayçiçek, zeytin vb.) yemeklere lezzet katan, sağlıklı doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren temel bir mutfak malzemesidir. Kızartma, salata sosu, fırınlama ve soteleme için idealdir. Sebzeler, etler, bakliyat ve tahıllarla mükemmel uyum sağlar. Kolay pişirme imkanı sunar.
Kaşar Peyniri:
Kaşar Peyniri, yüksek biyoyararlanıma sahip protein, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir süt ürünüdür. Kemik ve diş sağlığını desteklerken, B vitaminleri (özellikle B12) sinir sistemi fonksiyonları ve enerji üretimi için kritik rol oynar. Kas gelişimine ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Hafif tuzlu ve aromatik yapısıyla kahvaltıların, tostların ve omletlerin vazgeçilmezidir. Domates, zeytin, taze fesleğen ve kekik ile uyumu mükemmeldir.
Maydanoz:
Maydanoz, güçlü bir antioksidan deposu olmasının yanı sıra, K vitamini sayesinde kemik sağlığını destekler ve kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. C vitamini içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir. Apigenin gibi flavonoidler açısından zenginliğiyle iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda doğal bir diüretiktir. Limon, sarımsak, zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar; balık, tavuk, çorba ve salatalara ferahlatıcı bir tat katar.
Frenk Soğanı:
Frenk Soğanı, damar sağlığını destekleyen ve kemik yoğunluğuna katkıda bulunan K vitamini ile bağışıklığı güçlendiren C vitamini açısından zengin, hoş kokulu bir bitkidir. İçerdiği flavonoidler sayesinde antioksidan özellikler de taşır. Özellikle yumurta yemekleri, patates salatası, krem peynirli soslar, balık ve taze salatalara ferahlatıcı bir aroma katarak hem lezzet hem de sağlık faydaları sunar.
Menemen; yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir. İlk kez İzmir'in Menemen ilçesine yerleşen Girit Türkleri tarafından yapıldığı ve adını ilçeden…
Osmanlı Mutfağından Türk mutfağına miras kalan "saray yumurtası" piyazlık soğanların kısık ateşte ve uzun sürede pişirilip karamelize edilerek sonrasında üzerine yumurta kırılması sureti ile…
Osmanlı saray mutfağına giriş reçetesi. Sırrı soğanların nasıl pişirileceğinde. Ağır ağır, çok, çok kısık ateşte… Soğanları piyazlık ( yarım halka ) ince ince doğrayın ve üzerine tuz ekleyip…
Rivayetlere göre Fransız ihtilali öncesinde erzaksız kalan Fransızlar, kilerlerinde kalan son malzemeyi yani soğanı değerlendirmek istemişler ve peynir, kızarmış ekmek ile sunumu yapılan bu eşsiz çorba…
90 DK
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Değişik bir kahvaltılık, pazar sofralarınıza gelsin, hem basit, hem lezzetli, hem de bol proteinli. O kadar doyurucu ve tok tutucu ki tek başına bir öğün bile olabilir. Taze yeşilliklerle birlikte…
Fransızca omelette "çırpılmış yumurta yemeği" anlamına gelen omletin 16. yüzyıldan itibaren kayıtlara geçtiği bilinmektedir. Kökeni Fransız mutfağı olan bu basit ve ekonomik yemek daha sonra tüm Dünya…