Klasik Hamsi Buğulama (İstanbul Usulü Patatesli Hamsi Buğulama) Tarifi

Klasik Hamsi Buğulama

Türk mutfağının klasiklerinden olan hamsi buğulama, geleneksel olarak domatessiz, salçasız ve beyaz bir yemektir. Her ne kadar günümüzde, hamsinin karadeniz mutfağının da etkisi ile mısır unu ile yapılan tavası çokça tercih edilmekte ise de, çok daha hafif ve lezzetli olan, üstelik soğuk başlangıç olarak da sunabileceğiniz hamsi buğulama, hem düşük kalorili hem de çok leziz bir balık yemeği.Afiyet olsun!

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 30 DK
Pişirme: 30 DK
Yemek için Malzemeler:
Hamsi (İri Boy) 1   Kg.
Patates (Küçük Boy) 2   Adet
Kuru Soğan (Beyaz) 1   Adet
Limon 1   Adet
Defne Yaprağı 2   Adet
Tuz 1   Adet
Tane Karabiber 1   Adet
Maydanoz 1   Tutam
Taze Kekik ((Isteğe Bağlı)) 1   Dal
Biberiye ((Isteğe Bağlı)) 1   Dal
Sos için Malzemeler:
Limon Suyu 1   Çay Bardağı
Zeytinyağı 1/2   Çay Bardağı
Su 1   Çay Bardağı
Sarımsak 3   Diş

Yapılışı:

  1. Buğulama yapmak için iri ve taze hamsi seçin. Hamsileri sudan geçirip bir kevgire alın. Başı ve orta kılçığı çekerek çıkarın. Sırt yüzgeçlerini alın.
  2. Patatesleri soyup mümkün olduğunca eşit boylarda ve 1/2 cm kalınlıkta halkalar halinde doğrayıp sudan geçirin, süzülmeye bırakın.
  3. Beyaz soğanları soyup iri piyazlık halkalar halinde doğrayın. Sarımsakları da soyup ince ince doğrayın. Sarımsağı arzu ederseniz ezip sosa karıştırarak da kullanabilirsiniz.
  4. Yayvan ve genişçe bir tencereyi alıp 1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ ile tabanını yağlayın. Patates ve soğanın yarısını düzgünce tabana yerleştirin.Eğer daha düşük kalorili bir yemek tercih ediyorsanız patates kullanmayın, tabana sadece soğanları serin.
  5. Ayıklanmış balıkları patates ve soğanların üzerini kapatacak şekilde bir sıra dizin. Balıkların üzerine kalan patates dilimlerini yerleştirin. 1 limonun kabuklarını, beyaz kısımları kalmayacak şekilde halka halka dilimleyip aralara yerleştirin.
  6. Yerleştirdiğiniz ilk katın üzerine tuz ve karabiber gezdirin. Dilerseniz balık baharatı karışımı kullanabilirsiniz. Biz bu yemekte 1 çay kaşığı kadar ashan balık baharatı karışımı kullandık.
  7. İkinci kat balıkları da aynı şekilde dizip taze otları serpiştirin.
  8. Sos için zeytinyağ, limon ve suyu çırpın. Balıkların üzerine gezdirin.
  9. Tencereyi kapatacak ölçüde bir yağlı kağıt kesip ıslatın, sıkıp düzelterek tencerenin üzerine kapatın.
  10. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika kadar (suyunu çekip patatesler yumuşayıncaya kadar) kontrollü olarak pişirin.
  11. Pişen yemeği ateşten alıp 10 dakika dinlendirin. Ilık ya da soğuk olarak, limon ve taze maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Rivayetlere göre Fransız ihtilali öncesinde erzaksız kalan Fransızlar, kilerlerinde kalan son malzemeyi yani soğanı değerlendirmek istemişler ve peynir, kızarmış ekmek ile sunumu yapılan bu eşsiz çorba…
90 DK
Zorluk seviyesi
Patates tava, ince dilimlenmiş patateslerin kızartılarak yapılan çıtır çıtır bir atıştırmalıktır. Dünyanın birçok mutfağında sevilen ve kolayca hazırlanan bir lezzettir. Sıcak servis edilmesi…
25 DK
Zorluk seviyesi
Hızlı ve pratik bir atıştırmalık olan Patates Kızartması, airfryer kullanımıyla daha az yağlı ve sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor. Dilimlediğiniz patatesleri isterseniz baharatlarla da…
25 DK
Zorluk seviyesi
Haşlanmış patates, patateslerin suda kaynatılmasıyla yapılan basit ve sağlıklı bir yemektir. Kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Hem ana yemek yanında garnitür olarak hem de tek başına…
25 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Palamut balığı, Karadeniz ve Marmara denizlerinde ağustos ayında avlanmaya başlıyor. En lezzetli zamanı ise eylül, ekim ayları. Ancak bu dönem yağlandığı için tavası değil ızgara ve fırında…
25 DK
Zorluk seviyesi
Yaz kış erişimi kolay ve ekonomik olan patates, 1800' lerin sonlarından itibaren Anadolu topraklarında da üretilmeye başlanmış ve Türk mutfağında da yerini almıştır. Sütlü patates çorbası ise…
40 DK
Zorluk seviyesi