Patates Püresi Tarifi

Patates Püresi
Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 15 DK
Pişirme: 30 DK
Patates (Orta Boy) 4   Adet
Süt 1   Su Bardağı
Tereyağı 3   Yemek Kaşığı
Sarımsak (Küçük) 1   Diş
Tuz 1   Çay Kaşığı
Karabiber (Beyaz) 1   Çay Kaşığı
Kaşar Peyniri (İsteğe Bağlı) 2   Yemek Kaşığı
Muskat Cevizi Rendesi (İnce) 1/2   Adet

Yapılışı:

  1. Yıkanmış patatesleri, kürdanla bir kaç yerinden delin. Ortadan enlemesine birer çizik atıp (kolay soyulması için) yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika haşlayın.
  2. Haşlanmış patatesleri soğuk suyun altında çok soğutmadan soyun. Yayvan bir tencerede tereyağını eriterek ateşin altını kapatın. Haşlanmış soyulmuş patatesleri irice doğrayarak tencereye alın.
  3. Bir ezici veya tahta kaşıkla patatesleri iyice ezin. Bu aşamada iki bardak sıcak sütü yavaş yavaş ekleyin. Patatesin doğal yapısını bozacağı için blender veya rondo kullanmayın.
  4. Tuzunu ve beyaz karabiberi (akbiber) ekleyin. 1/2 muskat cevizi incecik rendeleyin. Kıvamını ve tuzunu kontrol edip ateşten alın.
  5. Pürenizi servis edeceğiniz zaman kısık ateşe alıp 1-2 dakika kadar ısıtın. Dilerseniz bu aşamada 1/2 su bardağı ince rendelenmiş taze kaşar ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Patates Püresi Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Patates: Patates, enerji sağlayan kompleks karbonhidratlar, C vitamini ve potasyum açısından zengin bir besindir. Sindirim sağlığına katkıda bulunan lif içeriği ile doygunluk hissi verir. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum sayesinde genel vücut fonksiyonları için önemlidir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve birçok sebze ile uyumlu olup fırınlama, haşlama, kızartma ve püre gibi çeşitli pişirme yöntemlerine uygundur.
  • Süt: Süt, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olup kemik ve diş sağlığını destekler. Yüksek kaliteli protein içeriği kas gelişimi için önemlidir. B vitaminleri (B2, B12) enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve sinir sistemi sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler içerir. Kahve, tahıl, meyve, bal veya kakao ile mükemmel uyum sağlar. Tatlı ve tuzlu birçok tarifin vazgeçilmez temelidir.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Sarımsak: Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.

  • Karabiber: Karabiber, mutfakların vazgeçilmezi olup sadece lezzet değil, sağlık faydaları da sunar. İçerdiği piperin sayesinde güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Sindirim sistemini uyararak besin emilimini artırabilir, özellikle zerdeçalda bulunan kurkuminin biyoyararlanımını önemli ölçüde yükseltir. Ayrıca, gaz ve şişkinliği azaltmada etkilidir. Metabolizmayı hafifçe hızlandırıcı etkisi de bulunur. Kırmızı etlerden kümes hayvanlarına, sebze yemeklerinden çorbalara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Limon, sarımsak, kimyon ve kişniş gibi baharatlarla mükemmel uyum sağlar, yemeklere derinlik katar.
  • Kaşar Peyniri: Kaşar Peyniri, yüksek biyoyararlanıma sahip protein, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir süt ürünüdür. Kemik ve diş sağlığını desteklerken, B vitaminleri (özellikle B12) sinir sistemi fonksiyonları ve enerji üretimi için kritik rol oynar. Kas gelişimine ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Hafif tuzlu ve aromatik yapısıyla kahvaltıların, tostların ve omletlerin vazgeçilmezidir. Domates, zeytin, taze fesleğen ve kekik ile uyumu mükemmeldir.
  • Muskat Cevizi Rendesi: Muskat Cevizi Rendesi, mutfaklara hoş bir aroma katmanın ötesinde, sağlık için de faydalar sunar. İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde sindirimi destekler, mide rahatsızlıklarını hafifletebilir. Anti-inflamatuar özellikleri iltihabı azaltmaya yardımcı olurken, hafif sedatif etkisiyle uyku kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunabilir. Ayrıca antioksidan bakımından zengindir. Sütlü tatlılar, patates püresi, beşamel sos ve bazı sıcak içeceklerle harika uyum sağlar.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Doğanın şifalı eli kök sebzelerle toprağın altından uzanıyor bize. Bu anlamda kırmızı pancar, en az havuç kadar şifalı ve olağanüstü bir sebze. Özellikle kış aylarında bolca tüketilmesi…
45 DK
Zorluk seviyesi
Patates püresi, hemen hemen tüm et ve tavuk yemeklerinize eşlik edebilecek bir yan yemek. Klasik Türk mutfağında süt kullanılıyor. Ancak süt yerine krema kullanırsanız çok daha lezzetli bir püreniz olacak.…
20 DK
Zorluk seviyesi
Damla sakızı, adını Ege Denizi’ndeki Sakız Adası’nda üretilen sakız ağacı reçinesinden alıyor. Çeşme dolayları ve Akdeniz kıyılarında da bu ağaca sıkça rastlanıyor. Kendine has aroması…
30 DK
Zorluk seviyesi
Hızlı ve pratik bir atıştırmalık olan Patates Kızartması, airfryer kullanımıyla daha az yağlı ve sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor. Dilimlediğiniz patatesleri isterseniz baharatlarla da…
25 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Haşlanmış patates, patateslerin suda kaynatılmasıyla yapılan basit ve sağlıklı bir yemektir. Kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Hem ana yemek yanında garnitür olarak hem de tek başına…
25 DK
Zorluk seviyesi
Fırın sütlaç tatlısına alternatif olabilecek, yine fırınlanarak sunumu yapılan bu tatlı, Bursa ve yöresine ait geleneksel bir lezzet. Sıcak olarak da servis edilebildiği için özellikle kış aylarında…
35 DK
Zorluk seviyesi