Şambali (Şam Tatlısı) Tarifi

Şambali

Şambali tatlısının kökeni Balkanlara kadar uzanıyor. Osmanlı’da yurtlarını terk etmek zorunda kalan göçmenler revani tatlısını yanlarında getirmişler. Ancak savaş yıllarında gıda maddesi bulmak zor olduğu için özellikle İzmir’e yerleşen Halep göçmenleri Halep tatlısı tarifini esas alıp yoğurtsuz, yumurtasız bu revaniyi yapmışlar. Adına da Şam balı, Şam tatlısı demişler .İzmir’le özdeşleşmiş ve tescillenmiş bu tatlı Türk Mutfağının klasiklerinden bir sokak lezzeti aynı zamanda. Afiyet olsun!

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 10 DK
Pişirme: 30 DK
Yemek için Malzemeler:
İrmik 2.5   Su Bardağı
Toz Şeker 1   Su Bardağı
Süt 1.5   Su Bardağı
Kabartma Tozu 1   Paket
Vanilya 1   Paket
Şerbet için Malzemeler:
Toz Şeker 2   Su Bardağı
Su 2   Su Bardağı
Limon Suyu 1   Yemek Kaşığı
Üzeri İçin için Malzemeler:
Pekmez 1/2   Su Bardağı
Yer Fıstığı (Tuzsuz) 1   Avuç

Yapılışı:

  1. Kuru malzemeleri yani irmik, toz şeker, kabartma tozu ve vanilyalı derin bir kaba alıp harmanlayın.
  2. Üzerine oda sıcaklığında 1,5 bardak sütü ilave edin. Bir spatula yardımı ile alt üst ederek sütü irmiğe iyice yedirin. Bir kenara alıp en az 30 dakika bekletin. Ara ara karıştırın.
  3. Şerbet için (1’e 1 oranda ) 2 bardak şeker ve 2 bardak suyu küçük bir tencereye alıp karıştırın. 10 dakika kadar birlikte kaynatın. Kıvamlı bir şerbet olmalıdır. Ateşten alınca limon suyunu ilave edin ve soğumaya bırakın.
  4. Tatlı hamurunu karıştırıp yağlanmış fırın tepsisine yayın. Yüzeyini bir spatula ile düzleştirin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika alt üst pişirip üzeri kabuk bağlayınca çıkarın.
  5. Üzeri için 0,5 bardak pekmez ile 0,5 bardak suyu karıştırın. Bu karışımı bir fırça yardımı ile tüm tatlının üzerine yedirerek sürün.
  6. Tatlıyı bıçakla dikdörtgenlere bölecek şekilde çizin. Kabuksuz ve tuzsuz yer fıstıklarını ikiye bölüp dilimlerin üzerine yerleştirin. Bu işlemi pekmezlemeden önce de yapabilirsiniz.
  7. Tatlınızı yeniden fırına alıp üzeri tatlı bir kahverengi alıncaya kadar kontrollü olarak pişirin.
  8. Fırından çıkan tatlının üzerine soğuyan şerbeti gezdirin. Şerbeti çeken tatlıyı dilimleyerek, dilerseniz süt kaymağı ile birlikte soğuk servis edin. Afiyet olsun!
  9. Not: Tatlının hamurundaki irmiğin sütü iyice emmesi ve şişerek bir bulamaç halini alması gerektiği için bekletme süresini buna göre uzatabilirsiniz.

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Geleneksel Türk Mutfağı'nda özel günlerde yapılan irmik helvası, doğru ölçüler kullanıldığında biraz da aralıksız karıştırılıp güzelce kavrularak emek verildiğinde baş köşelere yakışan…
45 DK
Zorluk seviyesi
Bal kabağı, pişirmesi son derece kolay ve damak zevkinize göre katacağınız farklı kuru yemişlerle çeşitli tatlar ortaya çıkarabileceğiniz bir sebzedir. Türk mutfağında en çok şekerle pişirilerek…
60 DK
Zorluk seviyesi
Türk mutfağının muhteşem klasiği, bayram tatlısı, şirin mi şirin, ne kadar minik o kadar güzel. Cevizlisi de güzel, fındıklısı da. Hatta hurma, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir, günkurusu kaydı ile de…
75 DK
Zorluk seviyesi
Türk mutfağının geleneksel tatlılarından olan nişasta helvasına ülkenin pek çok yöresinde rastlamak mümkün. Çok basit ve temel malzemelerle yapılan bu helva, "ak helva" ya da "akça helva" diye de…
15 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Bol lifli bir meyve olan balkabağı, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir gibi elementleri bolca içeriyor. Şekerli olması sebebiyle Türk mutfağında da sofraları lezzetiyle süslüyor ve genelde tatlısı…
75 DK
Zorluk seviyesi
Kış sofralarının vazgeçilmezi olan ayva oldukça lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve mineral deposu olarak sağlığımıza ve güzelliğimize de önemli katkılar sağlıyor. Bir çok faydası olan ayvanın…
80 DK
Zorluk seviyesi