Kalburabastı Tatlısı Tarifi

Kalburabastı Tatlısı

Türk mutfağının muhteşem klasiği, bayram tatlısı, şirin mi şirin, ne kadar minik o kadar güzel. Cevizlisi de güzel, fındıklısı da. Hatta hurma, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir, günkurusu kaydı ile de deneyebilirsiniz. Klasik tarifte ise ceviz içi kullanılıyor. Adını, biçim vermek için bastırıldığı iri delikli kevgir yani kalburdan alıyor. Afiyet olsun!

Malzemeler:

8 Kişilik
Hazırlık: 30 DK
Pişirme: 45 DK
Yemek için Malzemeler:
Un 3.5   Su Bardağı
İrmik 2   Yemek Kaşığı
Yoğurt 1   Yemek Kaşığı
Tereyağı 125   Gram
Süt 1   Su Bardağı
Kabartma Tozu 1.5   Paket
Sıvı Yağ 1   Çay Bardağı
Ceviz İçi 1/2   Su Bardağı
Şerbeti için Malzemeler:
Toz Şeker 2   Su Bardağı
Su 3   Su Bardağı
Çubuk Tarçın (Opsiyonel) 1   Adet
Limon Suyu 1   Tatlı Kaşığı
Servisi için Malzemeler:
Antep Fıstığı (Toz) 2   Yemek Kaşığı

Yapılışı:

  1. Unu eleyerek derince bir karıştırma kabına alın. İrmiği ekleyerek iyice harmanlayıp ortasını havuz biçiminde açın.
  2. Süt, yoğurt, tereyağ ve sıvı yağı ortada karıştırıp kenarlardan unu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru streçleyip yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  3. Bu arada iç malzemesi için cevizleri bıçakla ince ince doğrayın veya irice rondodan geçirin.
  4. Hamur dinlenirken şerbeti hazırlayabilirsiniz. Tatlı fırından çıktığında şerbetiniz iyice soğumuş olmalıdır. Şerbet için 2 bardak toz şekerine 3 bardak su ilave ederek orta ateşe alıp 1 dal çubuk tarçını da ilave edin.
  5. Şerbet kıvam aldığında bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edin. Ateşten aldığınız şerbetin içindeki tarçın çubuğunu çıkarıp soğumaya alın.
  6. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Çok ince olmayacak şekilde yuvarlak şekillendirdiğiniz hamurların ortasına ceviz koyarak elinizde kapatıp oval şekil verin.
  7. Son olarak rendenin iri tarafında yuvarlayarak tırtıklı bir görünüm verdiğiniz kalbura bastıları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin.
  8. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
  9. Fırından aldığınız tatlılar sıcakken soğuyan şerbeti üzerlerinde gezdirin. Ara ara çevirerek tamamının şerbeti çekmesini sağlayın.
  10. Soğuyan kalburabastıları cevizle ve ince çekilmiş antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Balkan kültüründen Osmanlı Saray Mutfağına giren tulumba tatlısı, geleneksel bir davet sofrası tatlısıdır. Adını yapılış yönteminden alır. Tulumbadan yani hortumdan (trombo) sıkılan anlamına gelir.…
45 DK
Zorluk seviyesi
Evde pirinciniz yok, fazla vaktiniz de yok ama bir kaşık ununuz varsa, bu pratik tarifle dakikalar içinde misler gibi bir yayla çorbası içebilirsiniz. Yoğurtlu un çorbası da diyebileceğimiz bu çorba naneli…
30 DK
Zorluk seviyesi
Yoğurdun yumuşak dokusunu ve nanenin ferah aromasını taşıyan yayla çorbası, yumurta eklenmeden de klasik lezzetini koruyor. Hafif ve dengeli yapısıyla her öğüne uyum sağlayan bu tarif, sade malzemelerle…
35 DK
Zorluk seviyesi
Soğuk kış günlerinde hem hafif hem de besleyici bir başlangıç arıyorsanız, Mülayim çorbası tam size göre! Yoğurt, sarımsak ve tereyağının birleşimiyle elde edilen kremsi dokusu, hafif ekşimsi tadıyla…
40 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Dızmana özellikle Balkan ülkelerinden göçmüş muhacirler tarafından sıklıkla yapılan, basit malzemeli ve ekonomik bir hamur işi. Özeĺikle kahvaltılar ve çay saatlerinde tercih edebileceğiniz bu böreğin…
50 DK
Zorluk seviyesi
Un çorbası, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek olarak, özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtıcı bir başlangıç olarak tercih edilebilir. Geleneksel olarak Türk mutfağında yerini almış bu çorba,…
25 DK
Zorluk seviyesi