Sütlü Balık (İzmir Usulü) Tarifi

Sütlü Balık

Ege ve Marmara bölgesi kıyı kentlerinin özellikle İzmir’in sevilen çok özel lezzetlerinden birisi sütlü balık uyumsuz gibi görünen iki lezzeti bir araya getiriyor. Yapımı da gayet basit. Farklı davet ve balık sofraları için şık bir alternatif aynı zamanda. Afiyet olsun!

Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 20 DK
Pişirme: 35 DK
Yemek için Malzemeler:
Levrek Balığı 2   Adet
Kuru Soğan (Küçük Boy) 1   Adet
Elma Sirkesi 1   Tatlı Kaşığı
Defne Yaprağı 2   Adet
Tuz (Kaya Tuzu) 1   Tatlı Kaşığı
Tane Karabiber 8   Adet
Sos için Malzemeler:
Tereyağı 2   Yemek Kaşığı
Sıvı Yağ 1   Yemek Kaşığı
Süt 2   Su Bardağı
Un 2   Yemek Kaşığı
Muskat Cevizi Rendesi (İsteğe Bağlı) 1   Çay Kaşığı
Ak biber (İsteğe Bağlı) 1   Çay Kaşığı

Yapılışı:

  1. Levrekleri temizleyip fileto dilimleyin. Bol suyla iyice yıkayın. Derince bir tencerede 2 -3 bardak suyu, 1 tatlı kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı sirke, soyup 4’e böldüğünüz soğan, karabiber taneleri ve defne yaprakları ile kaynatın.
  2. Kaynayan suya balıkları bırakıp 5 dakika haşlayın. Bir kevgir yardımı ile balıkları çıkarıp soğuyunca kafa, deri ve kılçıklarını temizleyin. Balıkların boyutuna göre porsiyonluk parçalara ayırın. Üzerine 1’er tutam ve akbiber (ya da karabiber) ekip lezzetlendirin.
  3. Süt sosu için, tavada tereyağı ve sıvı yağı eritin. Unu ilave edip, kısık ateşte un kokusu çıkıp hafif pembeleşinceye kadar sürekli karıştırarak kavurun. Ilık ya da sıcak sütü azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edin. Sos, koyu olmamalı akıcı bir boza kıvamı almalıdır. Kıvam alan sosa rendelenmiş kaşar peynirinin 1/3’ ini ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
  4. Sosun üçte birini derince bir cam fırın kabına alın ve yayın. Üzerine ayıklanmış ve parçalanmış balık etlerini yerleştirip kalan sosu da üzerine dökün. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Çıkarıp kalan kaşar peyniri rendelerini üzerine serpin ve fırında 5 dakika kadar daha, peynirler eriyinceye kadar pişirip sıcak veya ılık servis edin. Afiyet olsun!
  5. Bu yemeği beyaz etli, fırınlanmaya müsait lagos, alabalık, çupra, somon vs. gibi balıklarla da deneyebilir, damak tadınıza göre pişirmeden önce balığın üzerine ince dilimlenmiş mantar ve kapari turşusu ekleyebilirsiniz.
  6. Not: Süt ve süt ürünlerini balıkla birlikte tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise balığın tazeliği. Bu yöntemi uygulayacaksanız önce balığınızın ve sütün mutlaka çok taze olduğundan emin olun ve mevsiminde balık kullanmaya özen gösterin!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Sütlü Balık Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Levrek Balığı: Levrek Balığı, kalp sağlığını destekleyen yüksek Omega-3 yağ asitleri ve güçlü bir antioksidan olan selenyum açısından zengin, besleyici bir seçenektir. Yüksek protein içeriği kas gelişimini desteklerken, B12 ve D vitaminleri sinir ve kemik sağlığına katkıda bulunur. Hafif lezzeti sayesinde limon, zeytinyağı, taze kekik veya dereotu ile harika uyum sağlar; fırında veya ızgarada pişirilmesi önerilir.
  • Kuru Soğan: Kuru soğan, mutfakların temel taşı ve güçlü bir antioksidan deposudur. İçerdiği kuersetin sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını destekleyebilir. C ve B6 vitaminleri ile manganez açısından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirir. Prebiyotik lifleri sayesinde sindirim sağlığına katkıda bulunur. Et yemeklerinden sebze sotelere, pilavlardan çorbalara kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Sarımsak, domates, biber ve kırmızı et ile mükemmel uyum sağlar.
  • Süt: Süt, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olup kemik ve diş sağlığını destekler. Yüksek kaliteli protein içeriği kas gelişimi için önemlidir. B vitaminleri (B2, B12) enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve sinir sistemi sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler içerir. Kahve, tahıl, meyve, bal veya kakao ile mükemmel uyum sağlar. Tatlı ve tuzlu birçok tarifin vazgeçilmez temelidir.
  • Elma Sirkesi: Elma sirkesi, fermantasyonla elde edilen, probiyotik ve asidik yapısıyla öne çıkan doğal bir besindir. Sindirim enzimlerini uyararak bağırsak sağlığını destekleyebilir, yemek sonrası kan şekeri yükselişini dengelemeye yardımcı olabilir ve antiseptik özellikleriyle fayda sağlar. Salatalarda sos olarak, turşularda lezzet verici olarak veya suyla seyreltilip bal ile karıştırılarak tüketilebilir.

  • Defne Yaprağı: Defne Yaprağı, sindirim sistemini destekleyerek gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilen güçlü bir baharattır. İçerdiği antioksidan ve antienflamatuar bileşiklerle genel sağlığa katkı sunar. Çorbalar, et yemekleri, yahni ve baklagillerde aromatik derinlik katmak için kullanılır. Özellikle domates, sarımsak ve kekikle mükemmel uyum sağlar. Yemeğin lezzetini zenginleştirirken, hafif acımsı ve odunsu notalar bırakır.
  • Tuz: Tuz, yemeklere eşsiz lezzet katan ve doğal koruyucu olarak kullanılan temel bir mineraldir. Vücudun su dengesi, sinir ve kas fonksiyonları için hayati elektrolit dengesini sağlar. Baharatlar, otlar ve yağlarla mükemmel uyum sağlayıp her yemeğin tadını zenginleştirir. Sofraların vazgeçilmezidir.
  • Tane Karabiber: Tane karabiber, ana bileşeni piperin sayesinde besinlerin (örn. kurkumin) biyoyararlanımını artırarak sindirimi destekler ve güçlü bir antioksidan görevi görür. Ayrıca antienflamatuar etkileriyle bilinir ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Kırmızı et, tavuk, balık, sebze yemekleri, çorbalar, salatalar ve hatta bazı meyve tabakları ile eşsiz bir lezzet uyumu yakalar. Mutfakta çok yönlü bir baharattır.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Sıvı Yağ: Sıvı yağlar (ayçiçek, zeytin vb.) yemeklere lezzet katan, sağlıklı doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren temel bir mutfak malzemesidir. Kızartma, salata sosu, fırınlama ve soteleme için idealdir. Sebzeler, etler, bakliyat ve tahıllarla mükemmel uyum sağlar. Kolay pişirme imkanı sunar.
  • Un: Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen temel bir gıda maddesidir. Vücudumuza özellikle kompleks karbonhidratlar sağlayarak uzun süreli enerji kaynağı olur. Tam buğday unu gibi çeşitleri, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi verir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda B vitaminleri (özellikle B1, B3, B9) ve demir, magnezyum gibi önemli mineraller içerir; bu da sinir sistemi fonksiyonları, enerji üretimi ve kan yapımı için elzemdir. Mutfakta çok yönlüdür; süt, yumurta ve maya ile ekmek, pasta gibi hamur işlerinin temelini oluştururken, sosları kıvamlaştırmada veya sebzelerle uyumlu lezzetler yaratmada da kullanılır.
  • Muskat Cevizi Rendesi: Muskat Cevizi Rendesi, mutfaklara hoş bir aroma katmanın ötesinde, sağlık için de faydalar sunar. İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde sindirimi destekler, mide rahatsızlıklarını hafifletebilir. Anti-inflamatuar özellikleri iltihabı azaltmaya yardımcı olurken, hafif sedatif etkisiyle uyku kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunabilir. Ayrıca antioksidan bakımından zengindir. Sütlü tatlılar, patates püresi, beşamel sos ve bazı sıcak içeceklerle harika uyum sağlar.
  • Ak biber: Ak biber, olgunlaşmış karabiberin dış kabuğunun çıkarılmasıyla elde edilen, daha narin ve keskin aromalı bir baharattır. Sindirimi destekleyici, gaz giderici özelliklere sahiptir; mide enzimlerinin salgılanmasını teşvik eder. İçerdiği piperin sayesinde anti-inflamatuar ve antioksidan etki gösterebilir. Besin emilimini artırıcı rol oynar. Beyaz etler (tavuk, balık), kremalı soslar, patates yemekleri ve açık renkli çorbalarla mükemmel uyum sağlar. Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği ve solunum yollarını rahatlattığı da bilinmektedir.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

.Afiyet olsun! Balığı temizleyip dikkatlice orta kılçıklarını alın ve fileto çıkarın. Filetoları üçe bölüp altı parça haline getirin ve biraz kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile…
30 DK
Zorluk seviyesi
Rivayetlere göre Fransız ihtilali öncesinde erzaksız kalan Fransızlar, kilerlerinde kalan son malzemeyi yani soğanı değerlendirmek istemişler ve peynir, kızarmış ekmek ile sunumu yapılan bu eşsiz çorba…
90 DK
Zorluk seviyesi
Semizotu, yöresel adı ile pirpirim otu, bitkisel omega-3 ve demir kaynağıdır. Aynı zamanda içerdiği bir çok vitamin ve mineraller nedeni ile enerji verici, sağlıklı bir bitkisel gıdadır. Kalp sağlığı…
5 DK
Zorluk seviyesi
Yaz kış erişimi kolay ve ekonomik olan patates, 1800' lerin sonlarından itibaren Anadolu topraklarında da üretilmeye başlanmış ve Türk mutfağında da yerini almıştır. Sütlü patates çorbası ise…
40 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Atıştırmalıkların prensesi, az malzeme çok lezzet. Evde de kolayca hazırlayacağınız bu çıtırları sevdiğiniz bir dip sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! Soğanları soyup 0,5 cm eninde halkalar…
10 DK
Zorluk seviyesi
Osmanlı Mutfağından Türk mutfağına miras kalan "saray yumurtası" piyazlık soğanların kısık ateşte ve uzun sürede pişirilip karamelize edilerek sonrasında üzerine yumurta kırılması sureti ile…
60 DK
Zorluk seviyesi