Velute (Beyaz) Sos Tarifi

Velute (Beyaz) Sos

Veloute sos Fransız mutfağında tavuk suyu ve hafifçe kavrulmuş açık renk un ve tereyağı karışımı ile yapılan bir beyaz sostur. Özellikle fırında tavuk ve balık yemeklerinde eşlikçi olarak tercih edilen bu beyaz ve hafif sosun yapımı da oldukça basit. Afiyet olsun!

Bir Bakışta:

Malzemeler:

6 Kişilik
Hazırlık: 5 DK
Pişirme: 15 DK
Tavuk Suyu 4   Su Bardağı
Un 4   Yemek Kaşığı (Silme)
Tereyağı 4   Yemek Kaşığı
Ak biber 1   Çay Kaşığı
İnce Tuz 1   Çay Kaşığı

Yapılışı:

  1. Konsome haşkanıp süzülmüş tavuk suyundan 4 bardağı ayırıp ısıtın. (Aynı tarifi balık yemekleri için balık suyu ile hazırlayabilirsiniz)
  2. 4 kaşık tereyağını derince bir sos tenceresine alıp eritin. Unu ilave edip kokusu çıkana ve köpürünceye kadar kavurun. Tavuk suyunu azar azar ve tel çırpıcı ile sürekli çırparak kavrulan una ekleyerek yedirin.
  3. Sosunuzu kısık ateşte boza kıvamı alıncaya kadar pişirin. Tuz ve akbiber (beyaz karabiber) ekleyin.
  4. Kıvam alan sosu bir kaşıkla karıştırıp kaşığı çıkardığınızda arkasına yapışmışsa ve parmağınızla kaşığın arkasını çizdiğinizde birleşmiyorsa doğru kıvamı almış demektir.
  5. Not: Meyane ve tavuk suyunu ayrı ayrı önceden hazırladıysanız tavuk suyunu fokurdatmadan kaynama noktasına kadar ısıtın. Bir bardak kadar meyaneyi çırpmaya devam ederek tavuk suyuna ilave edip aynı sosu elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Velute (Beyaz) Sos Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Tavuk Suyu: Tavuk suyu, içeriğindeki zengin kolajenle eklem sağlığını destekler, cilt elastikiyetini artırır ve bağırsak bariyerini güçlendirerek sindirimi iyileştirir. Glisin ve prolin gibi amino asitler bağışıklık sistemini destekler, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, kıkırdak yapısına faydalı bileşenler içerir. Özellikle soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde vücudun toparlanmasına katkıda bulunur. Pirinç, şehriye, çeşitli sebzeler ve limon ile mükemmel uyum sağlar.
  • Un: Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen temel bir gıda maddesidir. Vücudumuza özellikle kompleks karbonhidratlar sağlayarak uzun süreli enerji kaynağı olur. Tam buğday unu gibi çeşitleri, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekler, tokluk hissi verir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda B vitaminleri (özellikle B1, B3, B9) ve demir, magnezyum gibi önemli mineraller içerir; bu da sinir sistemi fonksiyonları, enerji üretimi ve kan yapımı için elzemdir. Mutfakta çok yönlüdür; süt, yumurta ve maya ile ekmek, pasta gibi hamur işlerinin temelini oluştururken, sosları kıvamlaştırmada veya sebzelerle uyumlu lezzetler yaratmada da kullanılır.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Ak biber: Ak biber, olgunlaşmış karabiberin dış kabuğunun çıkarılmasıyla elde edilen, daha narin ve keskin aromalı bir baharattır. Sindirimi destekleyici, gaz giderici özelliklere sahiptir; mide enzimlerinin salgılanmasını teşvik eder. İçerdiği piperin sayesinde anti-inflamatuar ve antioksidan etki gösterebilir. Besin emilimini artırıcı rol oynar. Beyaz etler (tavuk, balık), kremalı soslar, patates yemekleri ve açık renkli çorbalarla mükemmel uyum sağlar. Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği ve solunum yollarını rahatlattığı da bilinmektedir.

  • İnce Tuz: İnce tuz, vücudun hayati elektrolit dengesini koruyarak sinir iletimi ve kas fonksiyonları için kritik bir rol oynar. Hücresel hidrasyonu destekler ve besinlerin emilimine yardımcı olan mide asidi üretimine katkıda bulunur. Dengeli tüketildiğinde, genel vücut fonksiyonlarının sürdürülmesi için elzemdir. Neredeyse tüm mutfaklarda temel bir lezzetlendirici olup, sebzelerden etlere, çorbalardan salatalara kadar her yemeğin tadını derinleştirir ve diğer baharatların aromasını ortaya çıkarır. Özellikle karabiber, kekik ve sarımsak ile harika bir uyum sergiler.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Un çorbası, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek olarak, özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtıcı bir başlangıç olarak tercih edilebilir. Geleneksel olarak Türk mutfağında yerini almış bu çorba,…
25 DK
Zorluk seviyesi
Herle çorbası, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. Yoğun kıvamı, tereyağı ve un karışımının yanı sıra pirincin yumuşacık dokusu ile damakta enfes bir tat bırakır. Üzerine eklenen…
30 DK
Zorluk seviyesi
Soğuk kış günlerinde hem hafif hem de besleyici bir başlangıç arıyorsanız, Mülayim çorbası tam size göre! Yoğurt, sarımsak ve tereyağının birleşimiyle elde edilen kremsi dokusu, hafif ekşimsi tadıyla…
40 DK
Zorluk seviyesi
Az malzeme çok bereket; saç üzerinde ağır ağır pişsin, aş olsun. Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin, afiyet olsun! İki su bardağı suyu ılıştırın. Derince bir kapta şeker, tuz , yoğurt ve maya…
75 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Güllaç; Osmanlı Saray Mutfağından günümüze yadigar kalmış geleneksel bir ramazan tatlısı. Osmanlıda halk 1400 lü yılların ortalarına kadar mısır nişastasından açtığı yufkaları nişastayı…
30 DK
Zorluk seviyesi
Evde geçirilen günlerde hem eğlenceli bir aktivite hem de evin mis gibi kokmasını sağlayan bir lezzet. Az malzemeli, basit bir gıda gibi görünen ekmek; hem temel besinlerimizden, hem de farklı sofraların,…
135 DK
Zorluk seviyesi