Soğanlı Tarhana Çorbası (Karamelize) Tarifi

Soğanlı Tarhana Çorbası

Tarhana, geleneksel Türk mutfağının klasik çorbalarından. Orta Asya ve Anadolu mutfaklarından Trakya ve Balkanlar'a kadar yayıldığı biliniyor. İçeriğini oluşturan ürünler fermente olduğu için hem lezzetli hem de oldukça besleyici, sağlıklı ve şifalı. Karamelize soğan ile pişirilen bu versiyonu da farklı bir tarhana çorbası denemek isteyenler için iyi bir alternatif. Afiyet olsun!

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 20 DK
Pişirme: 30 DK
Çorba için Malzemeler:
Tarhana 1   Çay Bardağı
Kuru Soğan 2   Adet
Tereyağı 2   Yemek Kaşığı
Yemek için Malzemeler:
Sıvı Yağ 1   Yemek Kaşığı
Tuz 1   Adet
Karabiber 1   Adet
Kırmızı Pul Biber 1   Adet
Esmer Şeker 1   Silme Tatlı Kaşığı

Yapılışı:

  1. Kuru tarhanaya , üzerini 2 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip 30 dakika bekletin veya geceden ıslatın.
  2. Kuru soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın.
  3. Orta ateşe aldığınız tavada, sıvı yağ ve tereyağını ısıtın. Ateşin altını kısıp soğanları, şekillerini bozmadan yavaş yavaş terletin. Soğanlar yumuşayıp suyunu çekince tuz ve şekeri ilave edin. Karamelize oluncaya kadar kısık ateşte kavurun.
  4. Tarhananızın domates oranı az ise renk vermek için karamelize soğanlara salça ilave edip kavurun.
  5. Islattığınız tarhanaya 4-5 bardak soğuk ekleyin. Pürüzsüz kalıncaya kadar tel çırpıcı ile çırpın ve tencereye alın.
  6. Çorba kaynayıp kıvam almaya başlayınca karamelize soğanların 1/2 sini (yağı ile beraber) ilave edin. Çok koyulaşırsa sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlayın, tuz ve baharatlarını kontrol edin. 2-3 dakika beraber kısık ateşte kaynatıp ateşten alın.
  7. Servis kaselerine aldığınız çorbaların üzerlerine ayırdığınız karamelize soğanları pay edin. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
  8. Dilerseniz tereyağında nane, pul kırmızı biber kavurarak bu sosla çorbanızı süsleyebilir, çekirdeksiz zeytin, kruton, kızarmış ekmek ile ikram edebilirsiniz.

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Rivayetlere göre Fransız ihtilali öncesinde erzaksız kalan Fransızlar, kilerlerinde kalan son malzemeyi yani soğanı değerlendirmek istemişler ve peynir, kızarmış ekmek ile sunumu yapılan bu eşsiz çorba…
90 DK
Zorluk seviyesi
Atıştırmalıkların prensesi, az malzeme çok lezzet. Evde de kolayca hazırlayacağınız bu çıtırları sevdiğiniz bir dip sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! Soğanları soyup 0,5 cm eninde halkalar…
10 DK
Zorluk seviyesi
Osmanlı Mutfağından Türk mutfağına miras kalan "saray yumurtası" piyazlık soğanların kısık ateşte ve uzun sürede pişirilip karamelize edilerek sonrasında üzerine yumurta kırılması sureti ile…
60 DK
Zorluk seviyesi
Türk mutfağında asıl malzemesi bol soğan olan sulu yemeklerin genel adı "yahni" dir. Arpacık soğanın lezzet kattığı tavuklu yahni, beyaz etle yapılan sağlıklı, besleyici ve doyurucu bir ana yemek olarak…
60 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Taze fasulyenin iri ve uzun boylu türü olan çalı fasulyesi, tanesi az, etli kısımları yoğun bir yaz sebzesidir. Bu özelliği nedeniyle genellikle soğuk zeytinyağlı olarak pişirilmektedir. İstanbul…
65 DK
Zorluk seviyesi
Osmanlı saray mutfağına giriş reçetesi. Sırrı soğanların nasıl pişirileceğinde. Ağır ağır, çok, çok kısık ateşte… Soğanları piyazlık ( yarım halka ) ince ince doğrayın ve üzerine tuz ekleyip…
15 DK
Zorluk seviyesi