Kuşkonmazlı Fırın Somon Tarifi

Kuşkonmazlı Fırın Somon

Omega-3 zengini olan somon balığı yüksek besin değerlerine sahiptir. En sağlıklı tüketim yolu ise fırınlayayarak pişirmek. Kuşkonmaz ile fırınlandığında ise tam bir lezzet şölenine dönüşüyor. Bu tarifi, mantar, havuç, soğan, pırasa, patates vb. dilediğiniz farklı sebzeleri ekleyerek de deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Bir Bakışta:

Malzemeler:

4 Kişilik
Hazırlık: 20 DK
Pişirme: 20 DK
Fileto Somon 4   Dilim
Kuşkonmaz 1   Bağ
Kırmızı Soğan (Orta Boy) 1   Adet
Zeytinyağı 1   Yemek Kaşığı
Mantar (Kültür) 400   Gram
Tereyağı 1   Yemek Kaşığı
Bal 1   Tatlı Kaşığı
Limon (Suyu) 1   Adet
Sarımsak (Ezilmiş) 2   Diş
Soya Sosu 1   Yemek Kaşığı
Esmer Şeker 1/2   Tatlı Kaşığı
Tane Karabiber (Taze Çekilmiş) 1   Çay Kaşığı
Tuz 1   Çay Kaşığı

Yapılışı:

  1. Kuşkonmazların sert kısımlarını bir soyacak ile alıp 10 dakika kadar haşlayın ve buzlu soğuk suya çıkarın.
  2. Soğanı soyup yıkayın ve ortadan 2'ye bölüp yarım halka piyazlık doğrayın. Sarımsakları soyup ince ince kıyarak ezin.
  3. Mantarları bir kağıt havlu ile temizleyin veya bıçakla incecik soyun. Ortadan 2'ye bölüp yarım halka şeklinde doğrayın.
  4. Somon dilimlerini yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Tuz, karabiber, yarım limon suyu, soya sosu, bal ve esmer şekeri çırpın. Balıkları, mantar ve kuşkonmazları, soğan ve sarımsakları bu sosa bulayıp dolapta en az 1-2 saat dinlendirin. (1 gece dinlendirmeniz tavsiye edilir)
  5. Somon ve sebzeleri pişirme kağıdı serilmiş cam fırın kabına aktarın. Kabuğunu ve beyaz yerlerini keserek temizlediğiniz limonu ince dilimleyip yerleştirin. Üzerini ıslatılıp sıkılmış pişirme kağıdıyla sıkıca kapatın.
  6. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kontrollü olarak 25-30 dakika fırınlayın ve kağıdı alın. Dilediğiniz taze yeşillik ve kokteyl domateslerle süsleyerek sıcak servis edin. Afiyet olsun!
  7. Not: Soya sosu çok tuzlu olduğu için tuz koymayın veya çok az kontrollü olarak kullanın.

Bu yemekte kullanılan malzemelerle yapabileceğiniz başka tariflerimiz de var. Göz atmaya ne dersiniz?

Kuşkonmazlı Fırın Somon Tarifindeki Malzemelerin Sağlığınıza Faydaları

Unutmayın: Her bir malzemenin üzerine tıklayarak o malzemenin kullanıldığı başka tariflere de ulaşabilirsiniz.

  • Fileto Somon: Fileto Somon, kalp ve beyin sağlığını destekleyen zengin EPA & DHA omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Kemik sağlığı için D vitamini, sinir sistemi için B12 ve antioksidan astaksantin içeriğiyle hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Hafif ve besleyici bir öğün için limon, dereotu ve kuşkonmaz gibi malzemelerle mükemmel bir uyum sergiler.
  • Kuşkonmaz: Kuşkonmaz, K vitamini ile kemik sağlığını desteklerken, folat içeriği kalp sağlığı ve hücre yenilenmesi için önemlidir. Güçlü bir antioksidan olan glutatyon sayesinde vücudun detoks süreçlerine katkıda bulunur ve yaşlanma karşıtı özellikler sunar. Aynı zamanda lif oranı yüksek olup sindirimi düzenler ve doğal bir diüretik olarak ödem atmaya yardımcı olur. Yumurta, somon, limon, tereyağı ve parmesan peyniri ile mükemmel uyum sağlar.
  • Mantar: Mantar, B vitaminleri (riboflavin, niasin), selenyum ve bakır açısından zengin olup, enerji üretimi, antioksidan koruma ve bağışıklık sistemini destekler. Bazı türleri D vitamini de içerir. Lifli yapısıyla sindirime yardımcı olur. Özellikle kekik, sarımsak, soğan ve krema gibi malzemelerle harika uyum sağlar. Et yemeklerine, makarnalara ve omletlere eşsiz bir lezzet katar.
  • Kırmızı Soğan: Kırmızı soğan, güçlü antioksidanlar (kuersetin, antosiyanin) sayesinde kalp ve damar sağlığını destekler, iltihabı azaltır. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilen krom ve kükürt bileşikleri içerir. Prebiyotik lifiyle bağırsak florasını besler. Salatalara, sandviçlere, ızgara etlere ve taco gibi lezzetlere ferah bir dokunuş katar.

  • Zeytinyağı: Zeytinyağı, özellikle sızma haliyle, içerdiği yüksek polifenol antioksidanları ve tekli doymamış yağ asitleri (oleik asit) sayesinde güçlü bir sağlık kaynağıdır. Kalp sağlığını destekleyerek kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye yardımcı olur. Anti-inflamatuar özellikleriyle vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, hücre hasarını önler ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Sindirim sistemini destekler ve cilt sağlığına da katkıda bulunur. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup salatalardan sebze yemeklerine, balıktan baklagillere ve taze ekmekle muhteşem uyum sağlar.
  • Tereyağı: Tereyağı, sütten elde edilen, zengin lezzetli bir yağdır. A, D, E, K2 gibi yağda çözünen vitaminler ve sağlıklı yağ asitleri içerir, enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaydır. Yemeklere, pilavlara lezzet katar, ekmek üstüne sürülerek veya soslarda kullanılır. Kahvaltı sofralarının ve çeşitli tariflerin vazgeçilmezidir.
  • Bal: Bal, doğal bir enerji kaynağı olup antioksidanlar açısından zengindir. Boğaz ağrısı ve öksürüğü yatıştırma, sindirimi destekleme ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olma gibi faydaları vardır. Cilt sağlığına da katkıda bulunur. Süt, yoğurt, peynir (özellikle lor), yulaf, kuruyemişler ve bitki çaylarıyla harika uyum sağlar. Tarçın ve zencefille birleşince etkisi artar.
  • Limon: Limon, yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini destekleyen ve güçlü bir antioksidan olan narenciyedir. Sindirimi kolaylaştıran sitrik asit sayesinde safra üretimini uyarır, böylece besin emilimini artırır. Vücutta alkali dengeye katkıda bulunarak detoksifikasyonu destekler. Ayrıca cilt sağlığına faydalıdır ve böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Genellikle bal, zencefil, nane veya zeytinyağı ile iyi gider.
  • Sarımsak: Sarımsak, içerdiği allisin bileşiği sayesinde güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler sunar. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir. Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunur. Geleneksel tıpta yaygınca kullanılan sarımsak, sindirimi destekleyici etkileriyle de bilinir. Et yemekleri, sebze sote ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olup, biberiye, kekik gibi otlarla harika uyum sağlar.
  • Soya Sosu: Soya sosu, fermente edilmiş soya fasulyesi ve buğdaydan elde edilen, yoğun umami tadına sahip bir çeşnidir. Fermentasyon süreci sayesinde sindirimi kolaylaşan protein ve amino asitler açısından zengindir. İçeriğindeki antioksidanlar, hücre korumasına yardımcı olabilir. Geleneksel üretimde gelişen faydalı bileşenler, bağırsak sağlığına dolaylı katkı sağlayabilir. Zencefil, sarımsak, susam yağı, sirke ve bal gibi malzemelerle mükemmel uyum sağlayarak et, balık, tofu ve sebze yemeklerine derinlik katar. Çorbalarda ve marinelerde de sıkça kullanılır.
  • Esmer Şeker: Esmer şeker, rafine edilmemiş yapısıyla mineral ve nem tutma özelliğini korur. İçerdiği melas sayesinde az miktarda kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum gibi iz mineraller sunar. Bu mineraller vücudun genel işleyişine katkıda bulunabilir. Kahve, çay, fırıncılık ürünleri (kurabiye, kek), yulaf ezmesi ve et sırları gibi tariflerde lezzet ve nem katmanı sağlar. Tarçın, zencefil gibi baharatlarla uyumu harikadır.
  • Tane Karabiber: Tane karabiber, ana bileşeni piperin sayesinde besinlerin (örn. kurkumin) biyoyararlanımını artırarak sindirimi destekler ve güçlü bir antioksidan görevi görür. Ayrıca antienflamatuar etkileriyle bilinir ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Kırmızı et, tavuk, balık, sebze yemekleri, çorbalar, salatalar ve hatta bazı meyve tabakları ile eşsiz bir lezzet uyumu yakalar. Mutfakta çok yönlü bir baharattır.
  • Tuz: Tuz, yemeklere eşsiz lezzet katan ve doğal koruyucu olarak kullanılan temel bir mineraldir. Vücudun su dengesi, sinir ve kas fonksiyonları için hayati elektrolit dengesini sağlar. Baharatlar, otlar ve yağlarla mükemmel uyum sağlayıp her yemeğin tadını zenginleştirir. Sofraların vazgeçilmezidir.

Yorumlar

Yorum Yazın
Bu içeriği değerlendirin
Star Star Star Star Star

Benzer Tarifler

Atıştırmalıkların prensesi, az malzeme çok lezzet. Evde de kolayca hazırlayacağınız bu çıtırları sevdiğiniz bir dip sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! Soğanları soyup 0,5 cm eninde halkalar…
10 DK
Zorluk seviyesi
İtalyan mutfağının dünyaca ünlü pirinç yemeği risotto, kremamsı dokusu ve zengin aromasıyla Dünya mutfaklarında da kendine yer edinmiştir. Risotto, Arborio, Carnaroli gibi nişastası yüksek pirinç…
40 DK
Zorluk seviyesi
Tarhana, geleneksel Türk mutfağının klasik çorbalarından. Orta Asya ve Anadolu mutfaklarından Trakya ve Balkanlar'a kadar yayıldığı biliniyor. İçeriğini oluşturan ürünler fermente olduğu için hem…
50 DK
Zorluk seviyesi
Ara sıcak olabileceği gibi ana yemek olarak veya et ızgaralarda garnitür olarak da tüketebileceğiniz enfes bir tat. Ancak, mantardan zehirlenme olayları sonbahar aylarında artış göstermekte olup risk almadan…
45 DK
Zorluk seviyesi
Dolabınızdaki malzemeye göre tarifler!
Türk ve Yunan mutfaklarından, özenle hazırlanmış ve elinizdeki malzemelere göre filtrelenmiş akıllı tarifler parmaklarınızın ucunda!
Osmanlı saray mutfağına giriş reçetesi. Sırrı soğanların nasıl pişirileceğinde. Ağır ağır, çok, çok kısık ateşte… Soğanları piyazlık ( yarım halka ) ince ince doğrayın ve üzerine tuz ekleyip…
15 DK
Zorluk seviyesi
Geleneksel yöntemlerle üretilen Siyez bulguru, binlerce yıllık tarihe sahip bir tahıl çeşididir. Anadolu'da yetişen bu özel bulgur, sağlık açısından birçok fayda sunar. Protein, vitamin ve mineral…
50 DK
Zorluk seviyesi